Alexandru Tănase: Ruşii încă nu sunt la Chişinău datorită eroicei rezistenţe ucrainene şi nu a obedienţei moldovenilor faţă de Rusia

La momentul potrivit, Rusia va activa coloana a cincea de la Chişinău, o va finanţa la greu, apoi speculând cinic dificultăţile economice va demola guvernarea actuală şi va instaura un guvern pro-Putin, afirmă Alexandru Tănase.
Simbolica rusă (Z) pe uniforma militară a pacificatorilor din Transnistria
Simbolica rusă (Z) pe uniforma militară a pacificatorilor din Transnistria (facebook.com/Al.Tănase)
Tatiana Chiriac
02.04.2022

Putin a semnat decretul potrivit căruia a obligat statele „neprietenoase” să-şi deschidă conturi în băncile ruseşti pentru a achita gazul în ruble, constată fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) Alexandru Tănase, menţionând că acest decret nu vizează Republica Moldova, deoarece „noi suntem un stat prietenos Federaţiei Ruse (alături de Siria, Uganda, Eritreea şi Bielorusia). Nu doar prietenos – chiar „partener strategic”!.

Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili a anunţat că Tbilisi se alătură sancţiunilor financiare internaţionale contra Rusiei, scrie într-un mesaj pe pagina sa de socializare fostul ministru al Justiţiei, notând că Moldova nu se aliniază acestor sancţiuni, deoarece spre deosebire de Georgia, „conducerea noastră dragă, încă de pe vremea lui Ostapciuc, ştie de unde “ies gazele””.

În continuare, expertul îşi expune şi motivează opinia că autorităţile R. Moldova „plai al viţeilor deştepţi şi neutri” prin deciziile sale de nealiniere la sancţiunile impuse de UE şi Occident acţionează de partea invadatorilor Ucrainei ceea ce va avea consecinţe nefaste pentru „copiii noştri” în viitorul resetat din temelii după victoria Ucrainei în război.

În opinia lui Alexandru Tănase, forţele ruse nu sunt astăzi la Chişinău, datorită eroicei rezistenţe ucrainene şi nu datorită obedienţei moldovenilor faţă de „parteneriatul strategic” cu Rusia.

Astfel, Alexandru Tănase subliniază că: „drept recompensă pentru loialitate, „partenerul strategic” ne-a invitat să vindem la ei mere moldoveneşti. Chiar dacă, merele moldoveneşti ca să ajungă la Moscova trebuie să parcurgă o cale de 5000 km, prin România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Cecenia, Rusia - trebuie să ne bucurăm de această fereastră de oportunităţi pe care ne-a deschis-o cu atâta largheţe Vladimir Putin. Nu contează că majoritatea comercianţilor oneşti din lume pleacă din Rusia, din considerente reputaţionale în semn de protest faţă de atrocităţile comise de Rusia în Ucraina. Viţelul moldovean e mai şmecher!

Tot ieri, a mai venit o veste bună: Uniunea Europeană, la solicitarea Guvernului de la Chişinău, a anulat restricţiile legate de exportul deşeurilor metalice către Republica Moldova. Nu avem decât să ne bucurăm că Guvernul nostru drag, a salvat de la faliment cel mai mare contribuabil la bugetul „de stat” al regimului de la Tiraspol!

Aceasta nu este singura veste bună de pe „frontul diplomatic din est”. Vadim Krasnoselski şi „ministru său de externe”, Vitali Ignatiev, s-au întâlnit cu ambasadorul SUA, care a reafirmat angajamentul faţă de procesul de reglementare în formatul „5+2” ”ca unicul (!) for pentru a obţine o soluţionare paşnică a conflictului transnistrean”. După trei decenii de victorii şi succese peste succese în cadrul acestui (unic) format magic, nu ne rămâne decât să ne bucurăm. Cum s-ar zice... future looks bright!

Apropo, după întâlnirea lui Krasnoselski cu ambasadorul SUA, Rusia a început mobilizarea în Transnistria, iar militarii pacificatori ruşi (sic!) din stânga Nistrului, şi-au pus pe uniformă simbolul „Z”. Mulţi o să-mi spună: şi care e problema? De ce să nu-l poată folosi dragii şi scumpii noştri pacificatori? Acest simbol (interzis în zeci de ţări, inclusiv în Germania) în Moldova este perfect legal ! Să vedeţi ce Z-Z-ială va fi la 9 mai pe la memorial!

Am folosit sintagma „frontul diplomatic din est”, pentru a nu folosi deranjanta formulă de „teritorii ocupate”, din rezoluţia APCE din 11 martie 2022. Dacă tot veni vorba de această rezoluţie, am vrut doar să reamintesc că nici un membru (!) al delegaţiei moldoveneşti n-a semnat iniţiativa senatorului român Titus Corlăţean şi doar doi membri au votat rezoluţia prin care se constată la nivel internaţional că teritoriul din Transnistria este teritoriu ocupat de Federaţia Rusă (unui deputat moldovean i s-a stricat „oportun” butonul de vot). După cum era previzibil, imediat după votul din APCE, au urmat „precizările”, de o greţoşenie, greu de descris, prin care Chişinăul oficial se distanţa de această rezoluţie, cu explicaţii ce insultă inteligenţa oricărui om sănătos la minte, de genul: „rezoluţia APCE prin care Transnistria a fost recunoscută ca fiind teritoriu ocupat de Rusia este pur politică” şi „vizează Ucraina şi nu Moldova” etc.

Am fost întrebat de un coleg constituţionalist din statele Baltice, de ce nici un membru al delegaţiei parlamentare moldovean la APCE n-a semnat această iniţiativă, deşi există o decizie amplă a Curţii Constituţionale din 2017 care califica teritoriul din stânga Nistrului ca fiind teritorii ocupate de Federaţia Rusă. Iniţial m-am gândit să-i povestesc filozofia existenţială moldovenească despre viţelul deştept, dar până la urmă, am înghiţit în sec şi am schimbat subiectul.

O altă veste bună a venit săptămâna trecută de la Moscova. Ambasadorul RM în Rusia a fost convocat la MAE pentru a oferi explicaţii referitoare la protestul unei mâini de oameni în faţa ambasadei Rusiei de la Chişinău. Ambasadorul moldovean, s-a deplasat imediat la MAE al Rusiei justificând-se că nici un oficial guvernamental n-a participat la protestele antimilitariste, ele fiind organizate de persoane „ne-reprezentative” care vor să arunce o umbră asupra prieteniei seculare moldo-ruse, de nezdruncinat. Eu cred că şi aici avem un motiv de mândrie aparte: proteste virulente în faţa misiunilor diplomatice ruseşti, au avut loc în toată lumea (bunăoară, ambasada Rusiei în Polonia, situată la Varşovia, a fost stropită cu sânge artificial), dar... numai moldovenii s-au învrednicit de onoarea de a fi chemaţi „la tablă” de „partenerul strategic”, pentru a oferi explicaţii.

Un motiv aparte de mândrie - este consensul naţional în problema sacralei şi eternei neutralităţi moldoveneşti - la fel de eterne, ca şi parteneriatul nostru cu Federaţia Rusă. Mesajele lui Igor Dodon şi mesajele oficiale, la acest subiect sunt absolut identice! Cum să nu salte inima de bucurie, văzând aşa un consens naţional!?

Ca să nu ne înecăm în acest ocean la succeselor noastre geopolitice, vă propun să ne gândim la următorul lucru. Ruşii nu sunt astăzi la Chişinău, datorită eroicei rezistenţe ucrainene, nicidecum datorită obedienţei moldovenilor faţă de „partenerul strategic”.

Pentru orice om treaz la minte este evident că, la momentul potrivit, „partenerul nostru strategic” nu va ezita să activeze coloana a cincea de la Chişinău, să o finanţeze la greu, care mai apoi va specula cinic dificultăţile economice, pentru a demola această guvernare şi instaura un guvern pro-Putin.

„Partenerul nostru strategic” (pe care Moldova îl va aproviziona cu mere), are mâinile pline de sânge. Rusia omoară mii de oameni şi şterge de pe faţa pământului oraşe întregi, la o distanţă de câteva sute de kilometri de gardul palatului prezidenţial din Chişinău.

Dacă Putin, nu va detona o bombă nucleară care va nimici întreaga planetă, acest război se va sfârşi odată şi odată. Se va sfârşi cu victoria Ucrainei. Regimul lui Putin se va prăbuşi sub povara sancţiunilor. Mai apoi va urma o resetare din temelii a actualului sistem global de securitate. Noua ordine globală postbelică, va avea un alt design. Care va fi locul copiilor noştri în această lume? Răspunsul este - acolo unde alegem astăzi să fim.

Metafora preferată a defunctului Dumitru Moţpan: „viţelul şmecher, care reuşea să sugă de la două vaci”, a devenit o veritabilă emblemă a geopoliticii noastre (echilibrate).

Sigurul lucru pe care trebuie să-l ţinem în minte, este că... indiferent de la câte vaci crede că suge, viţelul care se crede şmecher, până la urmă - tot viţel rămâne - iar istoria îl va trata ca atare.

Republica Moldova are multiple „vulnerabilităţi”, atât în planul securităţii, cât şi cel economic, astfel a apărat Maia Sandu decizia Chişinăului de a nu se alinia sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Mai mult, alinierea la sancţiunile anti-ruse ar putea periclita aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze, susţine şefa statului, care a condamnat mereu agresiunea rusă în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor