Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor primesc o scrisoare de la Rovana Plumb

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Epoch Times România)

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, le-a transmis, joi, o scrisoare deschisă liderilor partidelor politice parlamentare - Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, pe tema promulgării noului Cod Fiscal.

"Va îndemn să cerem, împreună, promulgarea rapidă a Codurilor fiscale, cele la care am lucrat împreună în ultimul an, cu scopul de a ajuta la creşterea economică şi la reducerea fiscalităţii în România. Mă adresez dumneavoastră în calitate de preşedintă-interimar a PSD, dar şi de cetăţean al acestei ţări, în speranţa că veţi susţine în continuare eforturile Parlamentului României de a adopta un proiect extrem de important pentru economia românească, pentru mediul de afaceri şi pentru întreaga societate.

Este vorba despre noile Coduri fiscale şi de procedură fiscală, acte normative ce au trecut printr-un riguros proces de consultări şi dezbateri publice, adoptate de Parlament cu o largă susţinere şi care, în acest moment, se află pe masa preşedintelui republicii, la promulgare. Pe lângă scăderea TVA, care este, fără îndoială, cea mai bună măsură luată în ultimii 10 ani, noile Coduri fiscale conţin o serie de prevederi care vor contribui la consolidarea creşterii economice, la dezvoltarea afacerilor, la multiplicarea investiţiilor şi a locurilor de muncă şi la distribuirea cât mai echitabilă a bunăstării pentru toţi românii", se precizează în scrisoarea Rovanei Plumb.

Actuala şefă interimară a PSD le-a solicitat tuturor liderilor de partide parlamentare din Opoziţie să susţină până la capăt noile coduri fiscale, acum, când mai este doar un pas până la adoptarea lor.

"Vocea dumneavoastră este importantă şi trebuie să se facă auzită, fie că este vorba de semnarea unor scrisori, a unor petiţii online sau pur şi simplu de transmiterea unui mesaj public", a subliniat Rovana Plumb.

Promulgarea Codului Fiscal este, în opinia acesteia, esenţială pentru România, deoarece va transmite un semnal clar investitorilor că aceste măsuri vor intra în vigoare în perioada următoare, iar celor care au deja afaceri în ţară le va permite să îşi pregătească planurile pentru lunile şi anii care vin.

Klaus Iohannis încă analizează oportunitatea promulgării noului Cod Fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unui eveniment organizat de BNR, că încă analizează oportunitatea promulgării noului Cod Fiscal:

"Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod Fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică.

Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experienţe economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung. Devine imperativ să renunţăm la cel puţin câteva iluzii: în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greşit. De aici şi nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase".

Reamintim că legea privind Codul Fiscal a fost adoptată de Parlament la sfârşitul lunii iunie, fiind votată inclusiv de liberalii lui Iohannis.

Deşi adoptată aproape în unanimitate în Parlament, noul Cod Fiscal a fost criticat atât de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu cât şi de CE şi FMI. Marţi, la finele reuniunii Consiliului ECOFIN, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că programul de asistenţă financiară al CE pentru România este "deraiat", întrucât modificările fiscale vizată de Guvernul Ponta, în special reducerea TVA, creează îngrijorări.

"Guvernul plănuieşte reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar şi alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB. În această situaţie complicată, cu siguranţă nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid", a declarat Valdis Dombrovskis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne