Ambasada Chinei esueaza in mod repetat sa blocheze spectacolul Shen Yun

Publicul in timpul spectacolului Shen Yun din Bucuresti.
Publicul in timpul spectacolului Shen Yun din Bucuresti. (Jan Jekielek / The Epoch Times)
Epoch Times România
10.06.2010

Se pare ca oriunde apare compania Shen Yun Performing Arts in turneu, oficialii sau functionarii Republicii Populare Chineze cauta sa blocheze spectacolele pentru ca publicul sa nu poata beneficia de ele.

Cu toate acestea aproape toate cele 100 de spectacole programate pentru turneul de anul acesta au avut un mare succes.

Anularile s-au produs numai in republici bananiere, corupte sau in care coloana vertebrala lipseste cu desavarsire.

Romania este unul dintre cazurile notabile, desi nu stim la ce categorie s-ar incadra mai bine.

La fel foste republici sovietice - Ucraina, Moldova si Rusia - sau locuri in care Partidul Comunist Chinez are o influenta puternica, cum ar fi Hong Kong, Coreea de Sud si Singapore.

Doua spectacole ale Shen Yun din New York din Grecia pe 4 si 5 iunie au fost si ele pe punctul blocarii. Detaliile istoriei sunt unice pentru Atena, dar povestea este similara cu alte locuri.

Pe 21 mai, cu exact doua saptamani inaintea spectacolului programat, Asociatia Falun Dafa din Grecia, sponsorul spectacolului, a descoperit ca vanzarea de bilete pentru Shen Yun a fost intrerupta. Atena Music Hall nu i-a informat despre oprirea vanzarii de bilete, dar sponsorul a devenit suspicios cand nu a mai primit situatia zilnica a vanzarilor.

Curand dupa aceea, sponsorul a primit un mesaj prin fax de la Atena Music Hall, spunand ca spectacolul trebuie sa fie "amanat" din cauza unor probleme tehnice la sala, care vor putea fi reparate doar intre 1 si 7 iunie - ati ghicit, tocmai perioada care includea zilele programate pentru spectacolul Shen Yun.

La inceput, teatrul nu a specificat care este "problema tehnica". Mai tarziu, ei au dezvaluit ca este o problema de ventilatie. Nu a fost data nici o explicatie de ce aceasta problema presupusa de ventilatie nu putea fi reparata inaintea spectacolelor Shen Yun, avand in vedere ca in calendarul teatrului erau cateva zile libere, fara spectacole programate.

Nu este greu de presupus de unde a venit presiunea de a "amana", care de fapt insemna anularea spectacolului. Grecia este intr-o criza economica, avand un buget de 300 de miliarde de dolari. In ziua in care sponsorul Shen Yun a aflat ca spectacolele lor vor fi "amanate", Reuters a raportat ca China Ocean Shipping Group (COSCO) va incepe sa investeasca pentru a moderniza portul Piraeus, ca parte a unui acord de concesie de 3,4 miliarde euro cu Grecia. Coincidenta? Ar putea fi, daca asemenea lucruri nu se intimpla sistematic.

Conform rapoartelor media din Grecia, purtatorul de cuvant al Asociatiei elene Falun Dafa a declarat ca presedintele COSCO si managerii superiori s-au intalnit cu politicienii greci la teatru in aceeasi zi, 31 mai.

La final, teatrul s-a razgandit, iar spectacolele s-au tinut dupa cum erau programate. Unul dintre dansatori a scris pentru The Epoch Times ca trupa Shen Yun a tinut o intalnire foarte lunga cu managementul teatrului, explicand in adancime rolul jucat de PCC. Dupa intalnire, teatrul le-a permis sa isi tina spectacolele si a indicat ca in nici un caz nu vor sa se implice in probleme politice.

Anulari in Moldova si Ucraina

La fel ca si incidentul din Grecia, evidente arata legatura dintre RPC si anularile spectacolelor Shen Yun din Moldova si Ucraina. Spectacolul programat pentru 28 mai in Odessa, Ucraina, a fost brusc anulat cand guvernul ucrainean a suspendat contractul teatrului si a anulat vizele trupei Shen Yun fara motivatie.

Conform maestrului de ceremonii al Shen Yun, Leeshai Lemish, scrisoarea din partea Consiliului Regional din Odessa spunea ca oficialii RPC au cerut Consiliului sa anuleze spectacolele Shen Yun. Doua spectacole programate in capitala Ucrainei, Kiev, au fost anulate in mod similar in aprilie.

Shen Yun era programat sa tina spectacole si in Chisinau, Moldova, pe 25 si 26 mai. Insa in ziua primului spectacol, trupei nu i s-a permis pur si simplu sa intre in teatru.

Unul dintre dansatori a raportat "Aproape toate biletele s-au vandut, iar noi nu ne asteptam sa se intample asa ceva. Am incercat sa vorbim cu ei [managementul teatrului], dar directoarea teatrului a refuzat sa ne vada si a fugit - de-a dreptul".

Directoarea teatrului a indicat ca a primit vizite "zilnice" din partea Ambasadei Chineze, conform declaratiei dl. Lemish. Directoarea si Ministrul Culturii din Moldova au fost insiintati ca Moldova va avea repercusiuni financiare daca spectacolele nu vor fi anulate.

China este un mare investitor in Moldova, perfectand imprumuturi in 2001 de peste 1 miliard de euro.

Interferente respinse

In 2009, Shen Yun Performing Arts a tinut 311 spectacole in peste 100 de orase din jurul lumii. In cele mai multe tari din turneul Shen Yun, oficialii si managementul teatrelor si-au exprimat nemultumirea asupra faptului ca regimul chinez indrazneste sa interfereze cu libertatea lor de expresie si cu artele.

Multe dintre scrisorile PCC catre teatre si oficialii alesi au fost trimise organizatorilor Shen Yun, iar oficialii publici au condamnat in mod deschis actiunile regimului.

Consulatul Chinez din Frankfurt a trimis scrisori liderilor din guvern si consulatelor straine din Germania pe 6 ianuarie 2009, "amintindu-le" sa nu mearga sa vada Shen Yun. Scrisoarea a fost facuta publica si i-a determinat pe multi care nu auzisera de spectacol, sa mearga sa-l vada.

Presedintele Parlamentului European Hans-Gert Poettering si Vicepresedintele Edward McMillan-Scott au trimis amandoi scrisori prin care doresc succes spectacolului.

Desconsiderand presiunea din partea PCC, 25 de membri ai parlamentului suedez au publicat o declaratie comuna in 2008, spunand ca vor merge sa vada Shen Yun si au adaugat "Noi primim cu caldura prima vizita a Divine Performing Arts [fostul nume al Shen Yun Performing Arts] in Suedia! Noi, membri ai diferitelor partide politice din parlamentul suedez, condamnam Ambasada Chinei pentru incalcarea libertatii de exprimare din tara noastra."

In 2007, presedintele californian al Consiliului de Supervizori din Orange County, Chris Norby, a primit o scrisoare din partea consulatului chinez din Los Angeles, cerandu-i sa nu mearga la spectacol.

Dl. Norby a raspuns in mod oficial: "Cererea dumneavoastra este o insulta pentru mine. Bineinteles ca nu ma voi conforma".

Reinvierea culturii

Conform declaratiei dlui Lemish, PCC interfereaza cu spectacolele din cauza "ca ii este teama de Shen Yun".

Oricat de ciudat ar parea, celui mai putenic partid din lume ii este frica de adevarurile si sublimul care sta in spatele artei unei maini de dansatori si artisti.

Shen Yun Performing Arts cu sediul in New York este o organizatie non-profit care si-a propus restaurarea culturii traditionale din China si doreste "sa aduca o noua viata in cultura traditionala chineza, aducand tuturor o parte de frumusete sublima", conform website-ului companiei.

Spectacolul a fost tinta interferentelor PCC chiar din cauza culturii pe care incearca sa o reinvie Shen Yun si pe care PCC a distrus-o in ultimele decenii, a explicat dl Lemish intr-un mail.

"Aceasta este o mostenire de 5000 de ani, plina de spiritualitate si idei precum aceea ca exista consecinte dupa fiecare actiune - buna sau rea - pe care o facem" spune dl Lemish. "Partidul a etichetat aceste idei drept superstitii si a incercat sa le scoata din radacina si sa le inlocuiasca cu ateism, marxism si materialism absolut".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor