Amnesty International afirmă că forţele israeliene au rănit civili libanezi cu obuze cu fosfor alb

Forţele israeliene au rănit civili libanezi cu obuze care conţineau fosfor alb
Forţele israeliene au rănit civili libanezi cu obuze care conţineau fosfor alb (Youtube - screenshot)
D.B.
01.11.2023

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat marţi că civilii din sudul Libanului au fost răniţi luna aceasta când forţele israeliene au lovit un sat de frontieră cu obuze care conţineau fosfor alb, o muniţie incendiară controversată, potrivit AP News.

Organizaţia a declarat că a verificat alte trei cazuri în care armata israeliană a aruncat fosfor alb asupra zonelor de frontieră libaneze în ultima lună, dar Amnesty a precizat că nu a documentat niciun fel de vătămare a civililor în aceste cazuri.

Susţinătorii drepturilor omului spun că utilizarea fosforului alb este ilegală în conformitate cu dreptul internaţional atunci când substanţa chimică albă şi fierbinte este lansată în zone populate. Aceasta poate incendia clădiri şi poate arde carnea umană până la oase. Supravieţuitorii sunt expuşi riscului de infecţii şi de insuficienţă organică sau respiratorie, chiar dacă arsurile lor sunt mici.

După o lovitură israeliană din 16 octombrie în oraşul Duhaira, casele şi maşinile au luat foc, iar nouă civili au fost transportaţi de urgenţă la spital cu probleme de respiraţie din cauza fumului, potrivit Amnesty. Grupul a declarat că a verificat fotografii care arată obuze cu fosfor alb aliniate lângă artileria israeliană în apropierea graniţei tensionate dintre Liban şi Israel.

Organizaţia a descris incidentul ca fiind un "atac nediscriminatoriu" care a rănit civili şi care ar trebui "investigat ca o crimă de război".

Un paramedic a împărtăşit cu The Associated Press fotografii cu primii respondenţi în măşti de oxigen şi ajutând un bărbat în vârstă, cu faţa acoperită cu o cămaşă, să iasă dintr-o casă în flăcări şi să urce într-o ambulanţa.

"Este pentru prima dată când vedem fosfor alb folosit în zone cu civili în cantităţi atât de mari. Chiar şi băieţii noştri au avut nevoie de măşti de oxigen după ce i-au salvat", a declarat Alí Noureddine, un paramedic care s-a aflat printre lucrătorii de urgenţă care au răspuns.

Raportul Amnesty este cel mai recent dintr-o serie de acuzaţii ale grupurilor pentru drepturile omului potrivit cărora forţele israeliene au aruncat obuze cu fosfor alb asupra unor zone rezidenţiale dens populate din Gaza şi Liban în timpul războiului actual dintre Israel şi Hamas.

Israelul susţine că foloseşte aceste substanţe incendiare doar că o perdea de fum şi nu pentru a viza civili.

Armata israeliană a declarat pentru AP, la începutul acestei luni, că principalul tip de obuze fumigene pe care le foloseşte "nu conţin fosfor alb". Dar nu a exclus utilizarea acestuia în anumite situaţii. Armata nu a răspuns imediat la întrebările privind declaraţia de marţi a Amnesty.

Grupul pentru drepturile omului a declarat că a verificat, de asemenea, cazuri de bombardamente cu fosfor alb asupra oraşului de frontieră Aita al Shaab şi asupra unui teren deschis din apropierea satului al-Mari. Acesta a declarat că bombardamentele au provocat incendii. Misiunea de menţinere a păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Liban, UNIFI, a fost chemată să ajute la eforturile de stingere a incendiilor, deoarece pompierii locali nu se puteau apropia de liniile de front, a declarat pentru AP un purtător de cuvânt al misiunii.

Amnesty şi Human Rights Watch au raportat, de asemenea, un presupus caz de bombardament cu fosfor alb într-o zonă populată din Fâşia Gaza în timpul actualului război dintre Israel şi Hamas, dar nu au verificat răniri ale civililor în urma acestuia.

Medicii care lucrează în spitalele din teritoriul palestinian asediat au declarat pentru AP că au văzut pacienţi cu arsuri despre care au crezut că au fost provocate de fosfor alb, dar nu au avut capacitatea de a-l testa.

În 2013, armata israeliană a declarat că va înceta să mai folosească fosforul alb în zonele populate din Gaza, cu excepţia unor circumstanţe restrânse pe care nu le-a dezvăluit public. Decizia a venit ca răspuns la o petiţie a Înaltei Curţi de Justiţie israeliene privind utilizarea muniţiei.

Armata a dezvăluit cele două excepţii doar instanţei şi nu a adus o schimbare oficială a politicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor