Analist militar, despre folosirea bombelor mari în Gaza dens populată: "E dincolo de tot ce am văzut în cariera mea"

Urmările atacurilor israeliene în Gaza
Urmările atacurilor israeliene în Gaza (Youtube - screenshot)
D.B.
27.11.2023

Utilizarea de către Israel a bombelor mari, de fabricaţie americană, într-o zonă atât de dens populată precum Fâşia Gaza, contribuie la numărul masiv de morţi din regiune, depăşind unele dintre cele mai mortale conflicte din istoria recentă, potrivit Business Insider.

Bilanţul victimelor din Gaza, atribuite folosirii bombelor de 2.000 de kilograme fabricate în SUA, depăşeşte multe dintre "cele mai mortale momente" din acest secol, inclusiv campaniile Statelor Unite din Irak, Siria şi Afganistan, potrivit The New York Times.

Atacurile masive ale Israelului împreună cu utilizarea de bombe mari, de fabricaţie americană, în zone urbane dense, au contribuit la numărul masiv de morţi, se afirmă în raport.

Cu toate că nu este în totalitate posibil să se calculeze numărul exact al victimelor din rândul civililor din Gaza, cercetătorii consideră că cele 10.000 de femei şi copii raportaţi ca decedaţi de către Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, reprezintă o estimare aproximativă, deşi conservatoare, a numărului de victime civile, potrivit raportului.

Cel mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii din Gaza, publicat la 10 noiembrie, includea 11.078 de morţi, transmite şi Associated Press.

Consilierul militar al organizaţiei olandeze pentru pace PAX Marc Garlasco, fost analist principal al serviciilor de informaţii ale Pentagonului, a declarat că utilizarea unor astfel de bombe de către Israel "depăşeşte orice am văzut în cariera mea".

Cele mai apropiate exemple pe care Garlasco le-ar putea indica pentru o comparaţie cu alte cazuri istorice, când astfel de bombe mari au fost lansate asupra unor zone atât de dens populate, au fost "Vietnamul sau al Doilea Război Mondial".

Potrivit raportului, oficialii militari americani au crezut adesea că cea mai comună bombă aeriană de fabricaţie americană, care cântăreşte 500 de kilograme, este prea mare pentru a fi folosită în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. În schimb, Israelul a folosit bombe de 2.000 de kilograme, care sunt, de asemenea, fabricate în America, şi care sunt capabile să dărâme întregi complexe de apartamente, relatează The Times.

Brian Castner, investigator al Amnesty International în domeniul armelor şi fost ofiţer de eliminare a muniţiilor explozive din Forţele Aeriene americane, a declarat că bombele folosite în Gaza sunt mai mari decât bombele folosite de SUA pentru a lupta împotriva ISIS în Mosul din Irak şi Raqqa, Siria. Castner a mai afirmat că explozibilii sunt mai compatibili cu ţintirea structurilor subterane, cum ar fi tunelurile.

"Ei folosesc arme extrem de mari în zone extrem de dens populate. Este cea mai proastă combinaţie posibilă de factori", a menţionat Castner.

Israelul a remarcat că Gaza este un câmp de luptă unic - mic şi dens, cu civili care trăiesc lângă şi deasupra reţelelor de tuneluri administrate de Hamas.

Potrivit The Times, autorităţile israeliene recunosc că în Gaza au fost ucişi femei şi copii, dar au declarat că numărul de celor ucişi raportat în regiunea condusă de Hamas nu poate fi de încredere. Armata israeliană nu a oferit un număr propriu de victime, dar a negat că a vizat civili, a mai precizat ziarul.

"Facem multe pentru a preveni şi, acolo unde este posibil, pentru a minimiza uciderea sau rănirea civililor. Ne concentrăm asupra Hamas", a declarat Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Vineri, Israelul a acceptat o încetare a focului de patru zile în schimbul eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în interiorul Gaza. Hamas a eliberat în total 25 de ostatici, 13 israelieni şi 11 străini, dintre care 10 din Tailanda şi unul din Filipine, în aceeaşi zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor