Anca Bălaşu (Volksbank): IMM-urile se vor împrumuta în valută pentru sume mai mici cu 25%

(JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2013

Întreprinderile mici şi mijlocii care vor să se împrumute în valută vor accesa sume mai mici cu 25% decât în trecut ca urmare a aplicării Regulamentului Băncii Naţionale a României privind limitarea creditării în valută a companiilor, cu aplicare din martie 2013, a declarat şeful Departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Bălaşu.

"Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultură care se adresează preponderent pieţei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-şi permit să negocieze din poziţia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat, Anca Bălaşu, la o conferinţă despre IMM-uri.

Oficialul Volksbank a declarat că BNR a impus restricţii la finanţarea în valută în cazul în care companiile nu dovedesc că dispun de acoperire naturală sau financiară la riscul valutar, respectiv şocul pe curs de schimb - 35,5% pentru împrumuturile în euro, 52,6% franci elveţieni şi 40,9% dolari americani. În cazul celorlalte valute se utilizează valoarea aferentă francilor elveţieni.

De asemenea, pentru riscul de dobândă şocul pe rata dobânzii influenţează şi el capacitatea de rambursare cu 0,6% pentru toate monedele, dar nu se aplică în cazul creditelor cu dobândă fixă.

Anca Bălaşu susţine că un efect previzibil ale acestei situaţii este o reducere cu 25% a sumelor pe care IMM-urile le vor împrumuta, dacă acestea au afaceri numai în moneda naţională. De asemenea, acestea vor plăti o rată de dobândă mai mare pentru creditul în lei faţă de creditul în valută.

O portiţă de scăpare o reprezintă "euro-izarea" sau afaceri în alte valute. Astfel, exportatorii şi companiile relativ mari, stabile financiar, din domenii precum cel energetic (gaze, benzină, energie), firmele care se pot împrumuta de la compania-mamă şi cele de construcţii care deţin spaţii de închiriere nu vor fi afectate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor