APCE vrea să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.04.2012

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) intenţionează să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean, a declarat luni într-o conferinţă de presă, preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon.

El a amintit că "vizitat în urmă cu ceva timp Republica Moldova şi Transnistria pentru o serie de întâlniri", înainte de a sublinia că rezolvarea conflictelor îngheţate este prioritatea sa.

"Republica Moldova face parte din Consiliul Europei, această probleme este importantă pentru noi şi intenţionăm să discutăm şi să căutăm căi de reglementare", a afirmat preşedintele APCE, fără a prezenta măsuri concrete.

La 2 septembrie 1990, Transnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, parte a Republicii Moldoveneşti în timpul URSS, şi-a anunţat secesiunea, gest care a dus ulterior la o confruntare armată sângeroasă.

În războiul civil din 1992 au murit aproximativ 1.500 de persoane.

După semnarea unui acord, ruşii au decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menţine pacea, însă aceştia au ajutat în final la consolidarea autorităţilor separatiste. De atunci, guvernul moldovean nu mai are nici o autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de şase sate din raionul Dubăsari.

La 17 septembrie 2006, autorităţile separatiste transnistrene au organizat un referendum privind soarta viitoare a Transnistriei, care a arătat că o majoritate largă a populaţiei sprijină independenţa faţă de Moldova şi aderarea la Federaţia Rusă. Rezultatele acestui referendum nu au fost însă recunoscute de comunitatea internaţională.

Comunitatea internaţională încearcă de mai mulţi ani să negocieze o soluţie pentru acest conflict îngheţat în cadrul unei formule complexe, cunoscute sub numele de "5 plus 2", în care, în afară de cele două părţi aflate în conflict, mai fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, iar SUA şi UE ca observatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor