Putin va transforma Transnistria într-o monedă de schimb cu UE şi SUA

Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.04.2012

Vladimir Putin nu va renunţa la Transnistria fără luptă şi o va transforma într-o monedă de schimb cu Uniunea Europeană şi SUA, consideră politologul ucrainean, Vitali Kulik.

Poziţia Moscovei cu privire la soluţionarea problemei transnistrene va deveni din ce în ce mai dură, susţine politologul ucrainean, Vitali Kulik, citat de publicaţia Zerkalo Nedeli, preluată de Unimedia.

"Nu există nicio îndoială că Federaţia Rusă, după revenirea lui Vladimir Putin la funcţia de preşedinte, nu numai că nu intenţionează să cedeze problema transnistreană fără luptă, dar va încerca să o transforme într-o monedă de schimb în dialogul său cu UE şi SUA cu privire la sistemul de securitate regională", este de părere Kulik.

"Chiar dacă nu este vorba despre amplasarea rachetelor ruse Iskander în Transnistria în contrapondere la bazele NATO din România, conflictul îngheţat din regiune va rămâne un factor cheie de menţinere a Republicii Moldova şi, parţial, a Ucrainei în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Cum se spune, război nu va fi, însă va fi o luptă pentru pace care nu va mai lăsa piatră de piatră", mai scrie politologul ucrainean.

Potrivit lui Kulik, "în ziua de azi, Rusia nu dispune de resurse suficiente pentru a garanta procesul de unificare a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, anume după conştientizarea faptului că nu poate realiza planul Kozak, Kremlinul l-a numit pe Dmitri Rogozin în funcţia de emisar rus pentru Transnistria. Rolul său, spre deosebire de diplomatul ambulant Dmitri Kozak, este al unui tribun cu declaraţii răsunătoare, care prind la public", susţine analistul.

Kulik apreciază că este "puţin probabil că Rusia îşi va retrage în curând muniţiile din Transnistria, sau să realizeze un progres semnificativ în negocierile privind statutul regiunii transnistrene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor