Ianukovici mizează pe Putin: Kievul trebuie să găsească noi abordări în problema livrărilor de gaz

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.04.2012

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va desfăşura săptămâna viitoare o vizită la Moscova, încă înainte de învestirea lui Putin ca preşedinte al Rusiei. Potrivit experţilor, viitoarele negocieri vor fi dedicate problematicii gazifere, însă liderul rus Vladimir Putin nu va face concesii majore în timpul apropiatei întrevederi, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Ultima întrevedere între cei doi lideri de stat a avut loc la 20 martie, după summitul Comunităţii Economice Euro-Asiatice (EvrAzEs). Întors la Kiev, preşedintele Ianukovici iradia optimism, precizând că o problemă-cheie rămâne cooperarea în domeniul gazifer. 'În jurul acestei probleme ne zbatem acum. Există înţelegere din ambele părţi', declara la acea dată Ianukovici.

Partea rusă condiţiona încă de anul trecut problema reducerii preţului la gaz, în care este interesată Ucraina, de înfiinţarea unui consorţiu pentru administrarea sistemului de transport al gazului. Însă, în cadrul vechilor legislaţii o discuţie pe marginea acestui subiect era imposibilă, subliniază cotidianul moscovit.

Legea adoptată recent de parlamentul ucrainean, privind reorganizarea companiei 'Naftogaz Ukrainî', este menită să ducă la îndeplinire cererea Comunităţii Energetice Europene la care s-a raliat Ucraina. Deputaţii ucraineni au creat condiţii pentru împărţirea 'Naftogaz' în mai multe structuri independente juridic, în funcţie de activitate: extracţie, transport sau comercializare de gaz. Controlul asupra procesului de reorganizare va fi asigurat de guvern, care nu mai este obligat să-şi pună de acord fiecare pas cu parlamentul. În acelaşi timp, deputaţii au interzis privatizarea companiilor şi structurilor afiliate care vor fi create pe baza actualei 'Naftogaz'.

După cum subliniază experţii, în mod formal lucrurile nu s-au schimbat: înfiinţarea unui consorţiu cu Gazprom în vederea administrării sistemului de transport al gazului rămâne imposibilă, deoarece legislaţia ucraineană nu prevede posibilitatea transferării unor pachete de acţiuni către o companie străină sau care nu este de stat. Cu toate acestea, potrivit unor analişti, legea votată de parlamentul ucrainean conţine unele breşe juridice, care permit revenirea la tema înfiinţării unui consorţiu cu Gazprom.

Potrivit expertului Iuri Korolciuk, astfel de breşe au fost lăsate după fosta întrevedere dintre Ianukovici şi Putin şi în ajunul noii întrevederi, în care este interesat preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, Kievul nu a renunţat nici la jocurile energetice cu Uniunea Europeană (UE), continuă Nezavisimaia Gazeta. În timp ce Ianukovici discuta cu Putin, premierul ucrainean Nikolai Azarov se plângea de Rusia membrilor Consiliului de observatori al Strategiei europene de la Ialta. Azarov a declarat că, în pofida faptului că se află mai departe de Rusia, Polonia primeşte gaz rusesc la preţul de 310 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Ucraina, chiar dacă este un stat vecin Rusiei, cumpără gaz la preţul de 546 de dolari.

Experţii se aşteaptă că în perioada 11-12 mai, când la Ialta se va desfăşura un nou summit al Strategiei europene, partea ucraineană va încerca să implice în negocierile cu Rusia influenţi parteneri europeni. Atuul Kievului în dialogul cu UE va deveni tocmai legea aprobată de Rada Supremă privind reorganizarea 'Naftogaz'. Începând să aducă la îndeplinire obligaţiile asumate în faţa UE, puterea ucraineană aşteaptă paşi de răspuns din partea acesteia.

Potrivit directorului Agenţiei pentru modelarea de situaţii, Vitali Bala, în condiţiile date viitoarea întrevedere dintre Ianukovici şi Putin este extrem de importantă. Partenerii ar putea evita o nouă confruntare şi ar putea discuta preventiv căi de ieşire din impas în negocierile pe marginea problemei gazifere. Cu toate acestea, Bala se îndoieşte de faptul că întrevederea va permite soluţionarea problemei într-o singură zi. 'Pot exista unele acorduri, poate fi dat un anumit semnal pozitiv. Însă, guvernele celor două ţări mai trebuie să lucreze la proiect, ca şi Gazprom şi Naftogaz', a declarat expertul pentru Nezavisimaia Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor