Armata americană cumpără în vrac fructe de mare japoneze pentru a contracara interdicţia impusă de China

Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia. (Captură Foto)
D.B.
31.10.2023

Statele Unite au început să cumpere în vrac fructe de mare japoneze pentru a-şi aproviziona armata în Japonia, ca răspuns la interdicţia Chinei privind astfel de produse impusă după ce Tokyo a eliberat în mare apa tratată de la centrala nucleară Fukushima, potrivit Reuters.

Dezvăluind iniţiativa într-un interviu acordat luni pentru sursa citată, ambasadorul american în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat că Washingtonul ar trebui să analizeze, de asemenea, în mod mai larg, cum ar putea contribui la compensarea interdicţiei impuse de China, despre care a spus că face parte din "războaiele sale economice".

China, care a fost cel mai mare cumpărător de fructe de mare japoneze, spune că interdicţia sa se datorează temerilor legate de siguranţa alimentară.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a garantat pentru siguranţa eliberării apei care a început în august de la centrala distrusă de un tsunami din 2011. Miniştrii comerţului din G7 au cerut duminică abrogarea imediată a interdicţiilor privind alimentele japoneze.

"Va fi un contract pe termen lung între forţele armate americane şi pescăriile şi cooperativele de aici, din Japonia. Cea mai bună modalitate pe care am dovedit-o în toate cazurile de a uza într-un fel de coerciţie economică a Chinei este să venim în ajutorul şi asistenţa ţării sau industriei vizate", a declarat Emanuel.

Întrebat despre comentariile lui Emanuel în cadrul unei conferinţe de presă de luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat: "responsabilitatea diplomaţilor este de a promova prietenia între ţări, mai degrabă decât de a defăima alte ţări şi de a provoca probleme".

Prima achiziţie de fructe de mare de către SUA în cadrul acestui program implică ceva mai puţin de o tonă metrică de scoici, o fracţiune infimă din cele peste 100.000 de tone de scoici pe care Japonia le-a exportat în China continentală anul trecut.

Emanuel a declarat că achiziţiile - care vor hrăni soldaţii în cantine şi la bordul navelor, şi vor fi vândute în magazinele şi restaurantele din bazele militare - vor creşte în timp la toate tipurile de fructe de mare. Armata americană nu a cumpărat până acum fructe de mare locale în Japonia, a spus el.

SUA ar putea, de asemenea, să analizeze importurile sale globale de peşte din Japonia şi China, a spus el. De asemenea, SUA se află în discuţii cu autorităţile japoneze pentru a ajuta la direcţionarea scoicilor capturate la nivel local către procesatorii înregistraţi în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor