Astăzi, Lady Di ar fi împlinit 52 de ani

Diana, Prinţesa de Wales, 31 octombrie 1996
Diana, Prinţesa de Wales, 31 octombrie 1996 (POOL / AFP / Getty Images)

Pe 1 iulie 1961, la ora 6.45 seara, s-a născut Diana Frances Spencer, cea mai mică dintre fiicele lui John Spencer, Vicontele Althorp, şi a primei lui soţii, Frances.

Viitoarea Lady Di s-a născut la Park House, casă pe care părinţii săi au închiriat-o pe moşia de la Sandringham, Anglia şi care aparţinea reginei Elisabeta a II-a.

Pe linie maternă, era moştenitoarea Frances Work din New York şi descendenta Ducilor de Devonshire iar pe linie paternă, descendentă a Regelui Charles al II-lea al Angliei.

Cei din familia Spencer s-au numărat printre apropiaţii familiei regale britanice de secole, bunica Dianei din partea mamei, Ruth Burke Roche, Baroană Fermoy-Ruth, Lady Fermoy, fiind prietenă pe viaţă şi doamnă de companie a Reginei Elisabeta, Regina Mamă.

În copilărie, ca parteneri de joacă i-a avut pe prinţul Andrew şi Prinţul Edward, fiii mai mici ai reginei.

În 1977, la 16 ani, a urmat pentru scurt timp cursurile Institutului Alpin Videmanette, o şcoală particulară din Rougemont, Elveţia unde l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, care ieşea la acea vreme cu sora ei, Lady Sarah.

Diana se remarca la înot şi scufundări şi îşi dorea să fie balerină. A şi făcut balet o perioadă de timp, însă având 1,80 m, era prea înaltă pentru a deveni balerină profesionistă.

După ce şi-a terminat studiile, Lady Diana a devenit educatoare la o grădiniţă dintr-o suburbie a Londrei.

Relaţia Dianei cu Charles a început în anul 1980, prinţul cerând-o în căsătorie pe 6 februarie 1981. Diana a acceptat, logodna lor devenind oficială în 24 februarie 1981, când moştenitorul tronului i-a dat viitoarei prinţese un inel cu un safir înconjurat de 14 diamante.

Cei doi s-au căsătorit în 29 iulie 1981, nunta fiind urmărită la televizor de peste un miliard de persoane din lumea întreaga.

În 1982, Diana a dat naştere primului fiu şi moştenitor, William, iar al doilea fiu, Prinţul Henry de Wales, s-a născut doi ani mai târziu, în 1984. A fost o mamă devotată, dăruindu-le fiilor săi dragoste, îmbrăţişări şi multă afecţiune. Copiii erau pe primul loc în viaţa ei, ea fiind cea care le alegea şcoala, hainele şi le planifica excursiile, aranjându-şi îndatoririle publice în funcţie de orarului lor.

La scurt timp însă, relaţia cuplului s-a răcit, tabloidele făcând această experienţă şi mai dureroasă pentru Diana. Paparazzi au făcut din Diana una dintre cele mai fotografiate femei din lume, dar în spatele femeii frumoase se ascundea un om chinuit de bulimie şi depresie.

Destrămarea căsniciei Dianei cu Charles, la începutul anilor '90, a fost mai întâi ascunsă, apoi a devenit ştire de senzaţie în mass media internaţională. Ştirile au apărut în presă prin intermediul prietenilor, atât Prinţul cât şi Prinţesa de Wales învinovăţindu-se unul pe celălalt pentru eşecul căsniciei lor.

În 1992, Diana şi Charles s-au despărţit în mod oficial şi, la putin timp după aceea, în 3 decembrie 1993, Diana şi-a anunţat retragerea din viaţa publică.

Divorţul a fost finalizat în 28 august 1996 şi, deoarece nu mai era căsătorită cu Prinţul Charles de Wales, Diana a încetat să mai fie un membru al Familiei Regale prin căsătorie. Pierde astfel titlul de Alteţa Sa Regală şi va fi numită numai Diana, Prinţesă de Wales.

În timpul căsătoriei, Prinţesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susţinerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile. Contribuţia ei la schimbarea opiniei publice în privinţa bolnavilor de SIDA a fost marcantă.

După divorţ, Diana s-a făcut remarcată prin participarea la evenimente filantropice, muzicale, modă şi călătorii. Munca ei a avut un caracter mai degrabă umanitar decât politic, în special în folosul Crucii Roşii. De asemenea, ea s-a implicat într-o asiduă campanie pentru curăţarea lumii de mine terestre.

Diana era preocupată de efectele nefaste ale minelor terestre, care continuă să explodeze mulţi ani după ce conflictele cărora le-au fost destinate s-au încheiat, şi fac victime rănind adesea copii.

Depăşind etapa divorţului, Prinţesa de Wales şi-a continuat viaţa fara a scăpa însă de urmărirea supărătoare a paparazzilor.

La 30 august 1997, Diana se afla alături de iubitul ei de atunci, Dodi al Fayed, în Paris. În acea seară, Diana şi Dodi au luat cina la restaurantul hotelului Ritz din Paris, aflat în proprietatea tatălui lui Dodi. La plecare, şoferul a condus cu viteză mare pentru a scăpa de jurnaliştii care îi urmăreau, cursa încheindu-se cu un accident rutier în tunelul stradal numit Pont de l'Alma din Paris. Diana, încă în viaţă, însă cu răni grave la nivelul pieptului, a fost dusă la spitalul Hôpital de la Salpêtrière. Aici, la câteva minute după ce a fost adusă, a suferit un stop cardiac iar la ora 3 dimineaţa i-a fost pronunţat decesul. Diana avea 36 de ani.

Tatăl lui Dodi, Mohamed Al-Fayed a pretins că accidentul a fost rezultatul unei conspiraţii, susţinând că a fost organizat de Serviciile Secrete, urmând instrucţiunile Prinţului Philip, Duce de Edinburgh.

Funeraliile Dianei au avut loc în Westminster Abbey, la 6 septembrie 1997, fiind difuzate de televiziuni şi urmărite de aproximativ 2,5 miliarde de oameni din lumea întreagă.

Moartea tragică a prinţesei Diana a provocat o răbufnire nemaiântâlnită de sentimente naţionale din partea britanicilor. Aproximativ 1 milion de oameni au condus-o pe prinţesă pe ultimul său drum. După ceremonie, trupul neînsufleţit al Dianei a fost dus într-un dric la vechea moşie a familiei sale, situată în apropiere de Althorp. Într-o ceremonie privată, ea a fost îngropată pe o insuliţă, umbrită de arbori, situată în mijlocul unui mic lac şi aflată la adăpost de aparatele de fotografiat ale paparazzilor.

Lacul ornamental unde se află insula este cunoscut ca Ovalul Rotund din cadrul Grădinilor Althorp Park. O potecă mărginită de treizeci şi şase de stejari, marcând fiecare an al vieţii ei, duce la Oval. Pe apă plutesc nuferi, care, alături de trandafirii albi, erau florile preferate ale Dianei iar pe lac înoată patru lebede negre.

A fost numită "Lady Diana Spencer" sau doar "Lady Di" iar după faimosul discurs al lui Tony Blair ea a fost numită şi Prinţesa poporului.

Este numele cu care este omagiată şi astăzi, de către poporul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii