Atena şi creditorii săi ajung la un acord care ar putea duce la deblocarea bailout-ului

Creditorii internaţionali şi Grecia au căzut de acord asupra unei părţi dintr-un pachet de reforme financiare care ar putea duce la deblocarea unei tranşe iniţiale din cel mai recent bailout. Atena este nerăbdătoare să treacă de o primă evaluare şi să lanseze discuţiile pentru reducerea datoriei externe.
Ministrul grec de finanţe Euclid Tsakalotos.
Ministrul grec de finanţe Euclid Tsakalotos. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.11.2015

Ministrul grec de finanţe Euclid Tsakalotos a declarat marţi că Atena a ajuns la un acord cu instituţiile financiare europene şi cu Fondul Monetar Internaţional care ar putea duce la deblocarea unei tranşe de ajutor financiar în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro şi a sumei de 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea principalelor patru bănci ale ţării.

Prima tranşă din ajutorul internaţional a fost blocată, parţial, datorită neînţelegerilor dintre cele două tabere privind regulile finale referitoare la protejarea locuinţei primare şi referitoare la confiscarea locuinţelor în cazul restanţelor la ratele pentru împrumuturi.

„A fost încheiat un acord în privinţa tuturor elementelor importante ... tot ceea ce a fost necesar”, a declarat Tsakalotos reporterilor după o întâlnire cu creditorii, adăugând că Parlamentul elen ar putea adopta acum reformele.

Grecia şi creditorii internaţionali au căzut de acord în luna iulie asupra celui de-al treilea pachet de salvare financiară (bailout) a ţării, în valoare de 86 miliarde de euro. În schimbul acelor bani, Grecia trebuie să implementeze reforme în sectorul taxelor, privatizării şi să adopte măsuri de austeritate nepopulare.

Este foarte probabil ca Grecia să accelereze procesul de reformă şi să treacă de o evaluare iniţială, lucru care va permite apoi Atenei şi creditorilor să negocieze o restructurare a datoriei elene, conform Deutsche Welle.

Conform acordului încheiat marţi, va fi oferită protecţie pentru locuinţele primare în cazul acelor familii ale căror venituri se află sub limita sărăciei. Restul familiilor vor primi o perioadă de graţie de 3 ani dacă îşi reduc datoriile existente la băncile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor