Avocaţii fugarului Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea fostului baron în România

Ionel Arsene
Ionel Arsene (Screenshot)
Andrei Popescu
09.11.2023

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că avocaţii fostului baron PSD Ionel Arsene au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a împiedica extrădarea sa în România, susţinând că în ţara noastră fugarului i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane, degradante.

“Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justiţiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO). Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, a menţionat Gorghiu, citată de Agerpres.

De asemenea, şefa Justiţiei a transmis că o instanţă italiană urmează să se pronunţe joi pe o cerere a avocaţilor lui Arsene care doresc să se constate că acesta este labil psihic:

“În acelaşi timp, condamnatul fugar Ionel Arsene şi echipa sa de avocaţi au formulat o cerere de suspendare a predării şi dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică. Instanţa din Italia va decide, astăzi, şi cu privire la această solicitare. Menţionez că statul român continuă procedurile pentru predarea condamnatului fugar Ionel Arsene şi pentru a pune în aplicare hotărârea definitivă a instanţei din Italia”.

Reamintim că, pe data de 4 noiembrie, Gorghiu a anunţat că Arsene va fi extrădat din Italia.

Totuşi, avocaţii italieni ai lui Arsene încearcă să împiedice extrădarea acestuia, susţinând că fostul baron, condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, suferă de o “tulburare depresivă severă” şi chiar ar exista un risc “foarte mare” să se sinucidă dacă va fi adus în România pentru a fi pus în spatele gratiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor