Avocatul lui Burnei: Părinţii copiilor să fie cercetaţi pentru dare de mită. E un dosar golit de conţinut

Avocatul doctorului Gheorghe Burnei, asupra căruia planează suspiciuni de malpraxis, "experimente pe copii" şi luare de mită, a solicitat instanţei de judecată retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Avocatul medicului Gheorghe Burnei a invocat în faţa instanţei o serie de presupuse neregularităţi în rechizitoriul întocmit de procurori şi a solicitat astfel retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

"Toţi martorii trebuiau să fie cercetaţi pentru dare de mită. Este un dosar golit de conţinut, trebuie trimis dosarul înapoi în faza de urmărire penală. Ştiau (procurorii - n.r.) că ăia au dat mita, i-au chemat şi i-au pus să aleagă să fie martori fie inculpaţi şi aşa au fost iertaţi. (...) Se impune o nulitate absolută în ceea ce priveşte competenţa. Faptele ce depăşeau 10.000 de euro erau trimise la DNA. Un sigur subiect pasiv — statul şi astfel calculând avem şase ordonanţe cu suma de 4.000 de euro. S-a realizat o depăşire vădită a competenţei depăşindu-se valoarea de 45.000 de lei", a declarat avocatul, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, apărătorul lui Burnei a mai solicitat şi schimbarea din 22 de infracţiuni de luare mită în una singură, în forma continuată, chiar dacă sunt mai multe persoane, motivând că aşa a afirmat şi Curtea Constituţională astfel că era esenţial ca rechizitoriul să fie întocmit doar cu o singură infracţiune.

În replică, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei - care a rămas în pronunţare - respingerea cererilor pe motiv că sunt neîntemeiate.

Reamintim că, în iunie, Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti.

Procurorii susţin că există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acţiunile sale intenţionate.

Din rechizitoriu reiese că doctorul nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea acestora "să îl gratifice" cu diverse sume. În anumite cazuri, Burnei pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie.

Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical. Mai mult, medicul îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale.

Anchetatorii mai spun că medicul apela şi la ameninţări cu refuzul efectuării operaţiei dacă părinţii nu se conformau cererilor sale.

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operată în urmă cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxaţie congenitală la şold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenţii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operaţiile nu au reuşit însă, iar fata este acum imobilizată la pat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne