Băsescu, despre momentul ideal când România ar putea cere Rusiei să îi returneze Tezaurul sechestrat: Va veni

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Andrei Popescu
18.03.2024

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică, la România TV, că problema tezaurului sechestrat de Rusia nu se reduce doar la valoarea acestuia, ci este o chestiune politică şi de demnitate naţională. În plus, Băsescu a discutat şi despre momentul ideal când România va putea ridica pretenţia returnării tezaurului de către Moscova.

“Problema tezaurului nu e atât o problemă de valoare a tezaurului, ci o problemă politică şi de demnitate naţională. Discutăm de 91,5 tone de aur? Costă circa 5 miliarde de euro. Păi Guvernul împrumută săptămânal câteva miliarde pe care le dă în consum, nu în investiţii sau ceva. Deci dacă discutăm de valoare, nu aici e problema. Problema e în simbolistica acestui tezaur, care îi face pe români să simtă că sunt şi nedreptăţiţi şi umiliţi. Un stat îşi permite să nu le dea tezaurul care li se cuvine. Rusia a ciopârţit din lucrurile dragi României de câte ori a putut.

În Primul Război Mondial, iată, tezaurul, în al Doilea Război Mondial, Basarabia, care Slavă Domnului, prin invitarea Republicii Moldova să devină parte din UE, începe să fie estompat acest proces al jefuirii teritoriale a României prin Pactul Molotov. Şi al treilea lucru drag pe care ni l-a luat Rusia este libertatea. După al Doilea Război Mondial, ne-a adus un regim comunist-dictatorial care a subjugat ţara aproape o jumătate de secol. Aş spune că problema tezaurului e într-un punct în care putem privi cu speranţa că va veni momentul în care-l vom recupera pentru a ne obloji rănile de demnitate, dacă vreţi, pe care ni le pricinuieşte acest lucru”, a precizat fostul şef de stat.

Întrebat în legătura cu momentul ideal când România va putea ridica pretenţia returnării tezaurului de către Rusia, Băsescu a spus:

“Instituţiile statului sunt implicate de acum înainte, alături de România, în procesul de recuperare. Eu, ca om cu experienţă în treburile UE şi ca om care ştie ce poate obţine un şef de stat care se zbate pentru ţara lui, va veni o zi în care să vă explic ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar în mandatele preşedinţilor care vor urma de acum înainte există o pârghie formidabilă. Va veni un moment în care se va pune problema ridicării sancţiunilor faţă de Rusia. Acela e un moment în care România să spună: da, cu o condiţie: returnarea tezaurului şi apoi se pot ridica sancţiunile”.

Reamintim că, joia trecută, Parlamentul European a votat, cu o largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat ilegal de Rusia.

Cu privire la importanţa acestei rezoluţii, Băsescu a afirmat:

“Am văzut o declaraţie care mi s-a părut puţin exagerată din punct de vedere al pesimismului, declaraţia lui Rareş Bogdan care, ce-i drept, n-a participat la vot, dar a spus că e neimportant şi că e puţin probabil că va ajuta. Eu zic că va ajuta foarte mult. Această rezoluţie creează obligaţie pentru structurile UE să fie alături de România atunci când negocierile vor putea avea loc. Acum nu vor putea avea loc din cauza relaţiilor cu Federaţia Rusă. Dacă citiţi finalul rezoluţiei, aceasta stabileşte prin votul parlamentarilor sarcini pentru înaltul reprezentant al UE să internalizeze problema tezaurului României aflat la ruşi şi să o prezinte în relaţia bilaterală UE – Rusia. Consiliul UE e chemat să se manifeste în favoarea returnării tezaurului României”.

Mai reamintim, în acest context, că fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii, a lansat, vineri, un atac la adresa României, după ce Parlamentul European a votat o rezoluţia privind returnarea aurului românesc, susţinând că documentul este o “obrăznicie” şi că Uniunea Europeană “nu poate fi decât trimisă la naiba”. În plus, Medvedev a afirmat că românii nu sunt o “naţiune” ci doar “un fel de a fi”.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat, vineri, la anunţul privind rezoluţia, susţinând că Moscova nu numai că a returnat deja Bucureştiului tot aurul pe care România l-a trimis Rusiei în anii 1916-1917, dar i-a şi iertat acestei ţări o datorie uriaşă, depăşind cu mult valoarea respectivei rezerve de aur.

Totodată, Zaharova a declarat, într-o postare pe contul său de Telegram, că Uniunea Europeană încearcă să atribuie Rusiei datorii inexistente, din cauza problemelor economice cu care se confrunta ţările membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor