Băsescu, încrezător că tezaurul BNR va fi returnat României: Un regim ca al lui Putin nu poate să ţină la nesfârşit

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Andrei Popescu
06.03.2024

Fostul preşedinte Traian Băsescu, actualmente eurodeputat din partea PPE, a declarat marţi, la Bruxelles, că tezaurul Băncii Naţionale aflat la Moscova va fi returnat României în momentul în care în Federaţia Rusă va apărea democraţia, adăugând că regimul lui Vladimir Putin nu “poate să ţină la nesfârşit”.

“Aş vrea să spun un lucru, pentru că adesea vorbim despre tezaur fără a realiza foarte bine despre ce instituţii vorbim. La vremea aceea, Banca Naţională era o instituţie privată, nu era instituţie a statului român, dar era deţinătoare a rezervei de aur şi rezervei de monedă a României. Nu vă ascund că problema tezaurului a fost un subiect abordat în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Putin la Moscova, ca de altfel şi problema transnistreană. Pentru dânsul, cele două probleme nu există şi v-aş putea spune că modul cum le expediază este ridicol pentru domnia-sa.

De exemplu, la rugămintea mea de a da atenţie returnării tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, răspunsul preşedintelui Putin a fost 'Noi nu găsim aşa ceva. Nu se găseşte', ceea ce nu e adevărat. Ştiu precis unde este, cum e depozitat şi nici n-a fost valorificat în vreun fel. Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului, îmi permit să spun, şi deocamdată nu vor să-l returneze”, a precizat Băsescu, citat de Agerpres.

Băsescu a făcut remarcile cu ocazia inaugurării de către BNR, în sediul Parlamentului European de la Bruxelles, a expoziţiei intitulate “Tezaurul Băncii Naţionale a Românei, trimis la Moscova şi niciodată returnat – o datorie mai veche de un secol”.

De asemenea, fostul şef de stat şi-a exprimat convingerea că tezaurul Băncii Naţionale aflat la Moscova va fi primit înapoi “la un moment dat” nu foarte îndepărtat. Mai exact, în “momentul în care în Rusia s-ar putea să apară democraţia'”.

“Un regim ca al lui Vladimir Putin nu poate să ţină la nesfârşit. Rusia are deja 20 de ani de dictatură şi 20 de ani de ameninţare la adresa vecinilor. Toată politica lui Putin a fost o ameninţare către vecini. Deci, după părerea mea, nu va mai dura mult regimul lui Putin, chiar dacă va fi reales en fanfare peste câteva luni”, a continuat Băsescu.

Inaugurarea expoziţiei a avut loc în contextul în care Parlamentul European va dezbate în premieră, pe data de 14 martie, problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova.

Mai exact, eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie, iniţiată de europarlamentarul PMP Eugen Tomac, prin care solicită Federaţiei Ruse să returneze tezaurul confiscat de bolşevici acum mai bine de un secol.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, pe vremea URSS, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia.

Kuzmin a mai acuzat că foştii parteneri români “continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”, referindu-se la problema tezaurului pe care Rusia ar trebui să-l returneze României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor