Băsescu, noi dezvăluiri despre Tezaurul sechestrat de Rusia: Sunt monede cu vechime de 300, 400, 500 de ani

Traian Băsescu
Traian Băsescu
Andrei Popescu
15.03.2024

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat, joi, pentru Pro TV, că tezaurul naţional al României sechestrat de Rusia este mult mai mare decât se cunoaşte în mod public. El a făcut remarcile în ziua în care Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Moscovei să restituie integral acest tezaur.

“Dar aş vrea să corectăm nişte lucruri despre ce ştiu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericeşti. A fost aşa-numita, să zicem, de către mine, arhivă civilă şi partea de arhivă a Băncii Naţionale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte”, a precizat fostul şef de stat.

De asemenea, Băsescu a afirmat că tonele de monede de aur sunt mult mai valoroase decât lingourile de aur, deoarece acestea sunt vechi de sute de ani:

“De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de faţă, pe o piaţă în care aurul joacă sus şi jos”.

Băsescu a declarat că, rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European vizează “în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova”, în condiţiile în care o parte din “tezaurul cultural - şi îndrăznesc să spun - cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic şi bisericesc au fost restituite în anii 1934 şi 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi”.

Întrebat când a discutat ultima dată cu liderul rus Vladimir Putin despre tezaur, Băsescu a spus:

“Am vorbit când am făcut vizita la Moscova şi mi-a spus că nu se găseşte. Ăsta e răspunsul lui Putin. [I-am răspuns – n.r.] că vom căuta. În mod cert, şi Putin ştie că vom căuta acest tezaur, că România nu va renunţa la el. Dar sunt momente şi momente. Deocamdată este greu să dialogăm cu Moscova.”

Reamintim că, joi, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunţat că Parlamentul European a votat, cu largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat ilegal de Rusia.

“Succes uriaş în Parlamentul European! Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluţia pe care am iniţiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate naţională.

România nu poate şi nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Tomac a afirmat că România nu este singură în acest demers, adăugând că “avem recunoaştere şi sprijin european ferm”.

“După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!”, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor