Băsescu nu va participa la summitul de la Ialta, din cauza situaţiei lui Timoşenko

Preşedintele roman, Traian Băsescu
Preşedintele roman, Traian Băsescu (JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că nu va participa la summitul liderilor central şi est-europeni de la Ialta (11-12 mai), ca urmare a tratamentului aplicat de Kiev Iuliei Timoşenko, dar a precizat că nu este de acord cu boicotarea Campionatului European de Fotbal din Ucraina.

Traian Băsescu a precizat că România se solidarizează cu UE în ceea ce priveşte cazul Iulia Timoşenko.

”Noi ne solidarizăm cu colegii noştri din UE şi, spre exemplu, nu vom da curs invitaţiei de a participa la summitul central şi sud-est european de la Ialta, din 11-12 mai, dar vom fi reprezentaţi de ambasador”, a declarat Traian Băsescu, întrebat de poziţia României faţă de presiunile internaţionale la adresa Kievului pentru eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean.

Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa în faptul că Ucraina are mecanisme care permit respectarea drepturilor cetăţenilor săi.

”Eu întotdeauna am avut o unică poziţie, ca jurist, că soarta şi viaţa fiecărui om să fie apreciată în limitele legii. Eu nu cunosc acum detaliile cazului Timoşenko, ca să dau o concluzie sau o decizie oficială. Sunt conducător de stat şi, probabil, dacă o voi face poate fi apreciată de partea ucraineană ca implicare în problemele interne ale statului ucrainean. Eu ştiu una, că acuma şi în Ucraina sunt mecanismele de a acorda cetăţenilor posibilitatea să îşi apere drepturile sale. În cazul că dânsa nu este vinovată, ea va dovedi aceasta şi către toate instituţiile interne şi internaţionale. Dar până acum este o poziţie oficială că accept poziţia statului ucrainean”, a spus preşedintele R. Moldova.

Pe de altă parte, Traian Băsescu nu este de acord cu boicotarea Campionatului European de Fotbal care avea loc în Ucraina şi Polonia, începând cu 9 iunie.

”În ceea ce priveşte fotbalul, România are o tradiţie şi chiar dacă nu avem echipă de fotbal calificată la Europene, nu pot să nu spun. Vă aduceţi aminte când pe criterii politice a fost boicotată o olimpiadă (n.r. - Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980 şi Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984). Dar era Război Rece. Dar eu cred că fotbalul trebuie să rămână spectacol şi să nu fie politizat”, a spus Băsescu.

O mutare a meciurilor de fotbal din Ucraina în Germania ar fi posibilă, a susţinut, la 1 mai, liderul sindicatului poliţiştilor germani, în contextul în care cresc presiunile politice şi diplomatice asupra Kievului, cu puţin timp înainte de debutul Campionatului de Fotbal din Ucraina şi Polonia.

"Cu mai bine de un an în urmă reprezentanţi ai UEFA, ai Federaţiei Germane de Fotbal şi ai Ministerului de Interne s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a pune la punct un scenariu de criză", a declarat preşedintele sindicatului poliţiştilor (GdP), Bernhard Witthaut, pentru Bild am Sonntag.

"Există o alternativă. Germania este pregătită să preia rapid meciurile care trebuie să se desfăşoare în Ucraina. Avem încă timp să facem acest lucru", a precizat Witthaut, adăugând că astfel de scenarii sunt normale atunci când mari competiţii sportive urmează să se desfăşoare în ţări instabile politic.

Potrivit Der Spiegel, cancelarul Angela Merkel a evocat un boicot politic împotriva Campionatului, dacă Kievul nu o eliberează din închisoare pe Iulia Timoşenko.

Doar ministrul de interne, Hans-Peter Friedrich, care este responsabil şi cu sportul, ar putea fi exceptat de la acest boicot.

Recent, Friedrich a precizat că va participa la mediul dintre Germania şi Olanda, de la Harkov, numai dacă i se va permite să o viziteze pe Timoşenko.

Recent, purtătoarea de cuvând a preşedintelui Comsiei Europene, Pia Ahrenkilde, a precizat că Jose Manuel Barroso nu intenţionează să viziteze Ucraina, pentru a participa la evenimente din cadrul Euro 2012, având în vedere situaţia politică din această ţară.

Preşedinţii german, ceh şi sloven şi-au anulat vizita în Ucraina, unde fuseseră invitaţi de preşedintele Viktor Ianukovici la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală. Preşedintele leton şi eston nu au luat încă nicio decizie.

Chiar şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a criticat condiţiile de detenţie ale Iuliei Timoşenko, pe care le-a caracterizat drept "complet inacceptabile".

Fostul premier Iulia Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată, în octombrie 2011, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, fiica sa a cerut Guvernului german să îi salveze viaţa mamei sale, înainte de a fi prea târziu.

Mai multe fotografii în care Timoşenko apare întinsă pe patul din închisoare, prezentând răni pe mâini şi pe burtă, au fost postate pe Facebook. Fostul premier susţine că a fost bătută în închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne