Băsescu: Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Dar nu o poate ţine nici măcar trei zile

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexander Nemenov/Pool/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
06.03.2024

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi seara, la Digi 24, că liderul rus Vladimir Putin ar putea ocupa Transnistria într-o singură noapte, dar că nu o poate menţine deoarece forţele ucrainene nu vor permite acest lucru.

“Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transnistria şi a ocupat-o. Lăţimea maximă în Transnistria este 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ţine Transnistria nici măcar 3 zile, pentru că Ucraina nu va tolera prezenţă militară masivă în Transnistria şi, aşa cum a păţit cu Insula Şerpilor, ar păţi cu Transnistria”, a precizat Băsescu, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte incapacitatea Rusiei de a menţine o ocupare a Transnistriei, fostul şef de stat a mai spus:

“Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo. Accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră, prin aer. N-ai cum, n-are cum. N-a cucerit Odessa, nu poate avea Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menţine”.

De asemenea, Băsescu a discutat şi despre situaţia din Marea Neagră, atenţionând că Rusia are un număr necunoscut de submarine în acea zonă:

“Rusia are submarine în Marea Neagră. Nu vă luaţi după forţa pe care o vedeţi pe la suprafaţa apei. Are submarine. Nimeni nu ştie câte, nimeni nu ştie ce capabilităţi militare au deci Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră, până când NATO, în mod deosebit, împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria vor avea suficientă forţă în Marea Neagră pentru a domină liniile de transport.

Noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră, pentru că nu sunt libere căile navigabile. Asta înseamnă că Rusia domină, nu lasă libera navigaţie (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua Transnistria şi dacă vrea, poate lua şi Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt nişte eroi (…) Să mulţumim Ucrainei că îi ţine departe de Odessa şi implicit departe de gurile Dunării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor