BBC: Rezultatele alegerilor parlamentare din România ar putea aduce o nouă instabilitate politică

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
09.12.2012

Pentru ca românii să-şi poată alege un nou Parlament, au fost deschise duminică urnele de vot, cu ultimele sondaje arătându-i favoriţi pe membrii coaliţiei aflată deja la guvernare prin premierul Victor Ponta, relevă un material BBC News.

Rezultatele acestui scrutin ar putea aduce o nouă instabilitate politică în ţară, în condiţiile în care România negociază un nou împrumut cu FMI, relevă jurnaliştii britanici.

BBC comentează ”amara rivalitate” dintre premierul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, agravată de când s-a încercat suspendarea şefului ţării în luna iulie.

Întrucât preşedintele a anunţat că va numi un premier care să apere ”interesul naţional”, analiştii cred că Traian Băsescu ar putea desemna o altă persoană la şefia Executivului, iar o astfel de mişcare ar putea duce la o criză constituţională.

”Dacă USL va avea majoritate după alegeri, analiştii spun că preşedintele ar cere unei alte persoane din USL să ocupe funcţia de premier, folosind argumentul că USL nu este un partid, ci o coaliţie”, relevă BBC.

Pe de altă parte, dacă USL nu adună 50% 1 din voturi, preşedintele Băsescu ar putea desemna un membru ARD pentru a forma o coaliţie guvernamentală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor