Belarus, acuzat de suprimarea mass mediei libere după arestarea a 3 jurnalişti

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.08.2018

Trei jurnalişti care lucrează pentru organizaţii media independente în Belarus au fost arestaţi marţi pe baza suspiciunii că au piratat sistemele IT ale agenţiei de ştiri de stat BelTA şi au furat date, au declarat autorităţile.

Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus şi mass media locală au afirmat că 5 persoane au fost arestate pentru o perioadă de 3 zile şi alte câteva au fost reţinute pentru interogatoriu. Reuters nu a putut confirma independent informaţia.

Investigatorii au declarat că au deschis un caz penal împotriva a doi redactori de la site-ul de ştiri privat Tut.by, cel mai mare portal de ştiri online din ţară cu 800.000 de utilizatori unici zilnic, şi împotriva unui alt jurnalist de la agenţia de ştiri independentă BelaPAN.

Grupurile locale pentru drepturile omului au susţinut că arestările fac parte dintr-o campanie guvernamentală de a reduce la tăcere mass media independentă. Anul trecut, autorităţile belaruse au suprimat violent protestele paşnice ale opoziţiei, moment care a pus capăt unei perioade scurte în care guvernul şi-a relaxat pumnul de fier cu care a condus ţara.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al Consiliului Europei a cerut autorităţilor belaruse să îi elibereze pe cei trei jurnalişti arestaţi şi să desfăşoare o investigaţie transparentă, potrivit Reuters.

La rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe belarus a declarat că detenţiile nu au avut legătură cu libertatea de exprimare.

“Aceasta este o problemă pur legală”, a susţinut ministerul într-o declaraţie.

Andrei Bastunets, şeful Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, a afirmat că presiunea guvernamentală asupra mass mediei independente a crescut în ultimul an.

Preşedintele Alexander Lukaşenko a condus Belarus într-un stil sovietic începând cu 1994. Totuşi, el a ţinut cont de unele dintre apelurile venite dinspre Occident pentru a manifesta mai multă indulgenţă faţă de opoziţia politică, însă oponenţii săi susţin că libertatea lor de a opera este foarte limitată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor