Berlinul anunţă că l-a convocat pe ambasadorul României pentru a-i transmite îngrijorările Guvernului

Cancelarul german Angela Merkel, 3 iulie 2012 în Berlin
Cancelarul german Angela Merkel, 3 iulie 2012 în Berlin (CARSTEN KOALL / AFP / GettyImages)

Joi, Cancelaria de la Berlin l-a convocat pe ambasadorul român pentru a-i transmite ”îngrijorările profunde” ale Guvernului german faţă de evenimentele din România, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Executivului.

”Acţiunile Guvernului român condus de prim-ministrul Victor Ponta privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu încalcă principiile fundamentale ale statului de drept. Prin urmare, cancelarul sprijină UE în luarea măsurile necesare” în această situaţie, se mai arată în comunicat.

Contactat de NewsIn vineri-dimineaţă, ambasadorul Lazăr Comănescu a declarat că nu a fost convocat de către Cancelaria germană şi a precizat că fiecare înţelege ce se poate înţelege, întrebat de ce pe site-ul Guvernului de la Berlin scrie că a fost convocat.

”Lucrurile sunt foarte clare. Eu am relatat fapte, exact aşa cum s-au întâmplat lucrurile. De aici încolo fiecare, evident, poată să înţeleagă ce se poate înţelege”, a precizat Lazăr Comănescu, întrebat de ce pe site-ul Guvernului german scrie că a fost convocat joi la Cancelaria de la Berlin.

Ambasadorul a precizat că s-a întâlnit cu consilierul de politică externă al cancelarului german, ”nu cum a apărut prin presă că am fost convocat de cancelarul însuşi”. Întâlnirea fusese convenită anterior.

MAE a precizat joi, într-un comunicat, că ambasadorul Lazăr Comănescu nu a fost convocat, ci a avut o întâlnire programată anterior. ”Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi (nr. - joi) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior şi care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autorităţile germane”, precizează MAE, în replică la ştirea potrivit căreia ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, ar fi fost convocat la MAE german.

Pe site-ul Guvernului german, se preciza însă joi că a fost vorba de o convocare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe