Biden opreşte livrările de cipuri Nvidia în China. Restricţii extinse şi în cazul altor ţări

Cipuri
Cipuri (Pixabay)
D.B.
18.10.2023

Administraţia Biden intenţionează să blocheze livrările de cipuri mai avansate de inteligenţă artificială concepute de Nvidia şi de alte companii în China, ca parte a unor măsuri publicate marţi, încearcând să împiedice Beijingul să primească tehnologii americane de ultimă generaţie care ar putea-o ajuta să-şi consolida armata, potrivit Reuters.

Normele, care intră în vigoare în 30 de zile, restricţionează o gamă mai largă de cipuri avansate şi instrumente de fabricare a cipurilor în într-un număr mare de ţări, inclusiv Iran şi Rusia, şi pun pe lista neagră designerii chinezi de cipuri Moore Threads şi Biren.

Secretarul Departamentului Comerţului, Gina Raimondo, a precizat că noile măsuri elimină lacunele din reglementările publicate în octombrie anul trecut şi vor fi probabil actualizate "cel puţin o dată pe an".

"Scopul este de a limita accesul Chinei la "semiconductori avansaţi care ar putea alimenta descoperirile în domeniul inteligenţei artificiale şi al computerelor sofisticate care sunt esenţiale pentru aplicaţiile militare (chineze)", a spus Raimondo, subliniind că administraţia nu urmăreşte să afecteze Beijingul din punct de vedere economic.

Potrivit oficialului american, China va importa în continuare semiconductori americani în valoare de sute de miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a declarat că aceasta "se opune cu fermitate" noilor restricţii, adăugând că "impunerea arbitrară de restricţii sau căutarea forţată a decuplajului pentru a servi (o) agendă politică încalcă principiile economiei de piaţă şi ale concurenţei loiale (şi) subminează ordinea economică şi comercială internaţională".

Un raport constată că SUA alimentează armata chineză

Noile măsuri demonstrează că administraţia Biden se străduieşte să încetinească fluxul de cipuri şi de instrumente de fabricare a cipurilor în China, în timp ce cresc îngrijorările cu privire la rolul pe care tehnologia americană îl joacă în modernizarea armatei Beijingului.

Reuters a raportat, în iunie, că exact cipurile de inteligenţă artificială interzise de reglementările anterioare ar putea fi achiziţionate de la furnizori din Shenzhen, în China.

Centrul pentru Securitate şi Tehnologii Emergente al Universităţii Georgetown a constatat, într-un raport din iunie 2022, că din 97 de cipuri individuale de inteligenţă artificială achiziţionate prin intermediul licitaţiilor militare chineze pe o perioadă de 8 luni în 2020, aproape toate au fost proiectate de Nvidia, Xilinx, Intel şi Microsemi.

Dotările de inteligenţă artificială, ajutate de supercalculatoare şi de cipuri avansate, îmbunătăţesc viteza şi acurateţea procesului de luare a deciziilor, planificare şi logistică militară, potrivit reglementărilor publicate marţi.

Lovitură pentru cipurile exclusiv chinezeşti

Într-o declaraţie făcută în urma publicării normelor, Nvidia, cel mai important designer american de cipuri AI, a declarat că respectă reglementările şi nu se aşteaptă la o afectare semnificativă a rezultatelor pe termen scurt.

Afacerile Nvidia au crescut vertiginos de la impunerea regulilor de anul trecut, deoarece cipurile sale destinate exclusiv Chinei sunt în continuare mai bune decât alternativele. În prezent, firma vinde aproape toate cipurile pe care le poate procura, deoarece cererea mondială depăşeşte oferta, dar ar fi afectată pe termen lung, deoarece firmele chineze de cipuri caută în altă parte pentru a umple golurile lăsate de companiile americane.

Compania a fabricat cipuri precum A800 şi H800, care au mers până la limita reglementărilor anterioare pentru a continua vândă în China, iar AMD, de asemenea afectată de reguli, a declarat că plănuieşte o strategie similară.

Acţiunile Nvidia au scăzut cu 3,7%, în timp ce acţiunile AMD şi ale unui alt producător rival de cipuri AI, Intel, au scăzut cu 0,6% şi, respectiv, 1%.

Noile reglementări vor scuti majoritatea cipurilor de consum utilizate în laptopuri, smartphone-uri şi jocuri, deşi unele vor fi supuse unor cerinţe de autorizare şi notificare din partea oficialilor americani.

Preluarea tehnologiei cipurilor

Reglementările anterioare impuneau un test dublu care măsura atât performanţa de calcul a unui cip, cât şi capacitatea acestuia de a comunica cu alte cipuri, o măsură importantă în cazul supercomputerelor de inteligenţă artificială, unde mii de cipuri sunt conectate împreună pentru a prelucra uriaşe cantităţi de date.

Nvidia şi Intel au creat cipuri speciale pentru piaţa chineză, care au păstrat capacităţile puternice de calcul, dar au limitat viteza de transmisie pentru a rămâne în limitele reglementărilor anterioare.

Noile reguli impun limite privind puterea de calcul pe care un cip o poate încorpora într-o anumită dimensiune, o măsură menită să împiedice soluţiile alternative care utilizează noua tehnologie "chiplet" despre care China a declarat că va fi esenţială pentru viitorul industriei sale de semiconductori.

Firmele chinezeşti Biren şi Moore Threads, ai căror furnizori americani se vor confrunta acum cu o cerinţă dură de acordare a licenţelor înainte de a le livra produse, sunt ambele companii fondate de foşti angajaţi ai Nvidia şi urmăresc să concureze cu gigantul american al cipurilor de inteligenţă artificială.

Biren a declarat că se opune cu fermitate includerii sale pe lista neagră şi că va face apel la guvernul american să reexamineze decizia. Moore Threads a afirmat că îşi exprimă dezacordul ferm cu adăugarea sa pe lista neagră a comerţului.

Extinderea licenţelor

Noile măsuri extind, de asemenea, cerinţele de acordare a licenţelor pentru exporturile de cipuri avansate în peste 40 de ţări suplimentare care prezintă riscuri de deturnare către China şi care fac obiectul embargourilor americane asupra armelor.

Această măsură pare să se bazeze pe o scrisoare primită de Nvidia în luna august, pe care aceasta a descris-o ca restricţionând livrările cipurilor sale A100 şi H100 în afara Chinei către alte regiuni, inclusiv către unele ţări din Orientul Mijlociu.

Confirmând un raport al Reuters, cipurile nu vor putea fi trimise la unităţi ale unor firme situate oriunde în lume dacă societăţile-mamă ale acestora au sediul în China, Macao şi alte ţări supuse embargoului asupra armelor.

De asemenea, administraţia Biden a vizat 21 de ţări în afară de China cu o cerinţă de acordare a licenţelor pentru instrumentele de fabricare a cipurilor, din cauza temerilor că echipamentele ar putea fi deturnate în China şi a preocupărilor legate de securitatea naţională.

Totodată, pe lista echipamentelor restricţionate de a merge în această ţară au fost adăugate unele sisteme de litografie cu ultraviolete profunde (DUV), depăşind reglementările olandeze recente pentru a împiedica compania olandeză ASML să trimită modele DUV mai vechi şi piese de schimb unor fabrici avansate de cipuri chinezeşti.

DUV este un echipament de fabricare a cipurilor mai puţin avansat decât echipamentul de ultimă generaţie cu ultraviolete extrem de puternice (EUV), care a fost deja refuzat în China, dar care poate produce cipuri aproape la fel de avansate la un cost mai mare.

ASML a precizat, într-un comunicat, că noile măsuri vor avea probabil un impact asupra "distribuţie la nivel regional a vânzărilor noastre de sisteme" pe termen mediu şi lung, dar compania nu se aşteaptă să vadă un "impact semnificativ" asupra perspectivelor sale financiare pentru 2023 sau pe termen lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor