Biden vorbeşte cu Netanyahu şi califică situaţia umanitară din Gaza drept "inacceptabilă"

Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu
Preşedintele SUA Joe Biden (st) şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu (Facebook - Benjamin Netanyahu)
T.J. Muscaro
05.04.2024

Preşedintele Joe Biden şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit la telefon joi, 4 aprilie.

A fost prima dată când cei doi lideri au vorbit de la atacul aerian care a ucis şapte membri ai unei organizaţii non-profit cu sediul în SUA, World Central Kitchen, în Gaza, la 1 aprilie, inclusiv un cetăţean cu dublă cetăţenie americană şi canadiană.

Deşi Casa Albă a declarat anterior că nu intenţionează să lanseze o investigaţie independentă cu privire la incident, aceasta a precizat că preşedintele Biden şi-a exprimat frustrarea şi furia faţă de moartea lucrătorilor umanitari în timpul convorbirii şi a descris situaţia umanitară generală din Gaza ca fiind "inacceptabilă".

Într-un comunicat care detaliază convorbirea, Casa Albă a împărtăşit că preşedintele Biden "a precizat în mod clar necesitatea ca Israelul să anunţe şi să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete şi măsurabile" pentru a aborda siguranţa lucrătorilor umanitari, răul adus civililor şi suferinţa umanitară. El i-a spus premierului că politica SUA cu privire la Gaza va fi determinată de acţiunile imediate pe care Israelul le va întreprinde în legătură cu aceste măsuri.

El a subliniat poziţia Casei Albe potrivit căreia o încetare imediată a focului este esenţială pentru îmbunătăţirea situaţiei umanitare şi pentru protejarea civililor nevinovaţi şi l-a îndemnat pe Netanyahu să negocieze un acord pentru a aduce acasă ostaticii rămaşi în urma atacului din 7 octombrie 2023.

De asemenea, Casa Albă a precizat că preşedintele Biden a vorbit cu Netanyahu despre ameninţările publice ale Iranului împotriva Israelului şi a precizat că SUA sprijină ferm Israelul în mijlocul acestor ameninţări.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că principalul obiectiv al discuţiei a fost abordarea necesităţii de a pune în aplicare o încetare temporară a focului pentru a scoate ostaticii şi a face să intre asistenţa umanitară.

"Ei trebuie să vadă că se iau măsuri pentru a învăţa din această lovitură şi pentru a face schimbări în modul în care sunt atenuate daunele provocate civililor din punct de vedere operaţional", a spus el.

În timpul briefingului de presă, Kirby a abordat întrebările referitoare la faptul dacă acesta a fost sau nu un ultimatum în ceea ce priveşte acordarea de sprijin Israelului, dar nu a precizat clar.

"Vrem să vedem paşi concreţi. Vrem să vedem că se deschid mai multe puncte de trecere. Vrem să vedem mai multe camioane intrând în Gaza, în special din Iordania", a spus el.

Vrem să vedem "paşi tangibili" pentru atenuarea daunelor provocate civililor, a adăugat el, în special în ceea ce priveşte ajutorul umanitar.

Kirby a adăugat, de asemenea, că administraţia Biden vrea să vadă că Israelul a trecut "la paşii corespunzători pentru deconflict" în timp ce lucrătorii umanitari se deplasează.

Administraţia se aşteaptă să vadă un anunţ din partea Israelului "în următoarele ore, şi zile".

"Sunt indignat şi am inima frântă de moartea a şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen, inclusiv a unui american, ieri în Gaza. Ei ofereau hrană civililor înfometaţi în mijlocul unui război. Au fost curajoşi şi altruişti. Moartea lor este o tragedie", a menţionat preşedintele într-o declaraţie oficială publicată marţi.

Convorbirea dintre cei doi lideri a urmat, de asemenea, unei convorbiri telefonice între secretarul Apărării, Lloyd Austin, şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, miercuri, în timpul căreia oficialul american şi-a împărtăşit nemulţumirea şi a cerut să se facă o anchetă rapidă.

O anchetă iniţială a constatat că lovitura a fost rezultatul unei "identificări greşite" a unei ţinte, potrivit şefului Statului Major al armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi.

Yoav Gallant şi-a exprimat regretul pentru incident şi a declarat că o anchetă amănunţită şi transparentă este în curs de desfăşurare şi că rezultatele vor fi împărtăşite cu partenerii Israelului. De asemenea, el a spus că rămâne angajat să se coordoneze cu ţările şi organizaţiile partenere pentru a oferi ajutor umanitar în timp ce naţiunea sa îşi continuă ofensiva împotriva Hamas.

Gallant a împărtăşit aprecierea sa pentru sprijinul şi parteneriatul SUA şi al lui Austin.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reafirmat că administraţia va lăsa guvernul israelian să se ocupe de anchetă.

"Vom lăsa [...] guvernul israelian să îşi facă ancheta şi vom vedea unde ne va duce. Nu vrem să ne antepronunţăm. Ei fac o anchetă", a spus ea.

Jean-Pierre a subliniat necesitatea unei investigaţii cuprinzătoare şi a spus că Washingtonul vrea să se asigure că "există responsabilitate".

"Vrem ca aceasta să fie rapidă, evident, şi vrem să fie publică", a adăugat ea.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan s-a întâlnit cu consilierul israelian pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi şi cu ministrul pentru Afaceri strategice, Ron Dermer, la 1 aprilie pentru a discuta despre invazia Israelului la Rafah, în Fâşia Gaza.

"Cele două părţi pe parcursul a doua ore au avut un angajament constructiv cu privire la Rafah. Ele au convenit că împărtăşesc obiectivul de a vedea Hamas înfrântă la Rafah", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Întâlnirea s-a desfăşurat virtual din cauza deciziei lui Netanyahu de a anula o călătorie la Washington după ce SUA a decis să nu se opună prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare a focului pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza. SUA s-au abţinut de la rezoluţie deoarece aceasta nu a condamnat în mod explicit Hamas pentru atacul din 7 octombrie 2023.

"Suntem foarte dezamăgiţi de faptul că nu vor veni la Washington D.C. pentru a ne permite să purtăm o discuţie amplă cu ei despre alternative viabile pentru a intra pe teren în Rafah", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

Rafah nu a fost un punct central al convorbirii, iar Kirby a declarat că aşteaptă cu nerăbdare ca liderii americani să aibă o altă discuţie, sperăm că în persoană, despre o operaţiune la sol în oraşul de frontieră. Cu toate acestea, el a spus că preocuparea administraţiei se referă în principal la modul în care se comportă Israelul.

"Una dintre marile preocupări cu privire la o operaţiune terestră în Rafah pe care le-am exprimat o reprezintă pagubele pe care le-ar putea produce. Moartea şi distrugerea pe care le-ar putea produce celor 1,5 milioane de locuitori din Gaza care caută refugiu aici", a precizat el.

Casa Albă a declarat că susţine în continuare o încetare temporară a focului pentru a facilita schimbul de ostatici, sprijinind în acelaşi timp Israelul cu arme şi muniţii.

Kirby a spus că sprijinul pentru Israel rămâne "de fier", în ciuda cererilor SUA de a schimba modul în care luptă împotriva Hamas.

"Ei se confruntă cu o serie de ameninţări, iar Statele Unite nu vor renunţa să ajute Israelul să se apere. Acestea fiind spuse, puteţi spune toate acestea şi puteţi acţiona în consecinţă. Şi poţi să crezi asta, iar preşedintele ştie şi crede în continuare că modul în care se apără împotriva Hamas trebuie să se schimbe. Şi aceasta este conversaţia pe care am avut-o astăzi, dar ambele lucruri sunt adevărate", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor