Blocul ACUM cere observatorilor să nu recunoască alegerile din regiunea transnistreană

Andrei Năstase şi Maia Sandu, alegerile parlamentare 2019
Andrei Năstase şi Maia Sandu, alegerile parlamentare 2019 (Captură Foto / privesc.eu)

Regimul PD-PSRM ar fi interzis - în opinia Blocului electoral ACUM - votarea în diasporă atât cu paşaportul cu termen de valabilitate expirat, cât şi cu buletinul valabil. Pe lângă acest abuz, guvernarea actuală împiedică depunerea contestaţiilor, au afirmat membrii Blocului ACUM.

Aceştia au comunicat că reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au obligat, absolut ilegal, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să refuze primirea contestaţiilor pe obstrucţionarea dreptului de vot.

„Chiar dacă Codul electoral prevede în mod expres că contestaţiile ce se referă la exercitarea dreptului la vot sau la administrarea alegerilor în ziua alegerilor se depun la biroul electoral – art.71 alin.(1) propoziţia a doua din Codul electoral -, Comisia Electorală Centrală cu de la sine putere, absolut ilegal, a obligat preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să refuze primirea contestaţiilor”, se arată într-un comunicat ACUM.

Reprezentanţii ACUM au mai specificat că acesta ar fi al doilea mare abuz în raport cu cetăţenii din diasporă după ce Comisia Electorală Centrală a interzis, contrar legii şi practicii constante de la ultimele 7 scrutine, votarea cu paşapoarte cu termen de valabilitate expirat.

Ca urmare a acestor ilegalităţi, Blocul ACUM solicită tragerea la răspundere penală a Preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, pentru obstrucţionarea dreptului de vot în diasporă şi abuz de putere. În timp ce a fost împiedicată votarea în diasporă, a fost comisă o fraudă masivă în cele 2 circumscripţii organizate pentru Transnistria, au specificat membrii ACUM.

„Zeci de mii de oameni au fost transportaţi organizat în schimbul unei retribuţii de 20 de dolari SUA din regiunea transnistreană pentru a vota la alegerile parlamentare. În plus, în Transnistria opoziţia nu a avut posibilitate de a desfăşura campanie electorală, or accesul liderilor opoziţiei în această regiune a fost interzis.

Aşa fiind, constatăm încălcarea principiului votului liber exprimat în aceste 2 circumscripţii uninominale, fapt pentru care nu recunoaştem valabilitatea scrutinului. De asemenea, chemăm misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste 2 circumscripţii ca fiind contrare standardelor OSCE şi ale Consiliului Europei şi să nu le recunoască”, a adăugat Blocul ACUM.

Mai mult decât atât, Blocul ACUM a precizat că, pentru neglijenţă crasă în exercitarea atribuţiilor de serviciu, va depune şi o plângere penală împotriva şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari.

În context, Blocul ACUM a ţinut să menţioneze şi despre frauda masivă comisă în circumscripţia nr. 33 unde candidează preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase. Aici regimul ar fi recurs la falsificarea listelor electorale şi aducerea organizată a oamenilor din alte circumscripţii pentru a vota pentru „candidatul regimului Constantin Ţuţu”.

„Vorbim de mii de oameni cărora fictiv şi ilegal li s-au făcut înregistrări de domiciliu în localităţile din această circumscripţie. De asemenea, au fost înregistrate zeci de cazuri de intimidare şi hărţuire a observatorilor din partea candidatului opoziţiei de către exponenţii regimului de guvernare”, au conchis membrii Blocului ACUM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe