Candidatul AUR la Primăria Capitalei a sesizat Direcţia Generală Antifraudă în cazul lui Cîrstoiu

Mihai Enache în faţa Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, 16 aprilie 2024
Mihai Enache în faţa Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, 16 aprilie 2024 (Captură video)

Candidatul AUR la Primăria Capitalei, Mihai Enache, a depus, marţi, o sesizare la Direcţia Generală Antifraudă cu privire la suspiciunile de incompatibilitate şi evaziune fiscală care planează asupra lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL în cursa pentru Primăria Capitalei, a anunţat formaţiunea condusă de George Simion într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în sesizare se arată că, potrivit informaţiilor făcute publice de mass-media, medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi achiziţionat prin intermediul clinicii private Anemona Med imobile la Sinaia, Mamaia şi în Bucureşti, precum şi maşini care nu servesc scopului activităţii economice a instituţiei medicale.

“Solicităm Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală verificarea informaţiilor din spaţiul public cu privire la suspiciunile de evaziune fiscală legate de dr. Cătălin Cîrstoiu şi cu societăţile controlate de familia acestuia. Vorbim de maşini de lux, de sute de mii de euro şi de imobile situate în staţiunile Mamaia şi Sinaia, precum şi în Bucureşti, bunuri folosite în scop personal de candidatul PSD-PNL. Sunt societăţi care au declarat un număr de angajaţi minim (1 sau 2 în ultimii ani), dar care au în patrimoniu bunuri de milioane de euro, care nu corespund obiectului de activitate sau interesului firmei.

Aceste operaţiuni economice artificiale, în sensul disimulării unor achiziţii exclusiv private în achiziţii realizate în cadrul unor societăţi comerciale din grupul Anemona, arată un interes în scopul deducerii vădit nelegale a cheltuielilor reprezentate de aceste achiziţii, respectiv a aplicării nelegale a unor operaţiuni de taxare inversă”, a precizat Enache, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în faţa Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Mai mult, continuă Enache, “caracterul continuat al unor astfel de operaţiuni, în care practic imobilele cu destinaţie pur privată şi autoturismele utilizate în interes exclusiv personal sunt realizate prin una sau mai multe societăţi comerciale, prezintă indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, conform Legii nr. 241/2005”.

“Totodată, conform legislaţiei fiscale, bunurile la care fac referire sunt din categoria ‘veniturilor din alte surse obţinute de persoanele fizice’, drept urmare, trebuiau menţionate în declaraţia de avere depusă anual de dr. Cârstoiu. Ţinând cont de calitatea de candidat al Alianţei PSD-PNL pe care o deţine momentan dr. Cîrstoiu, solicităm DGAF verificarea imediată a celor sesizate şi aducerea la cunoştinţa publicului a concluziilor”, a mai susţinut Enache.

La rândul său, partidul AUR a postat, pe pagina sa de Facebook, un comunicat pe această temă:

“Ţinând cont de calitatea de candidat al Alianţei PSD-PNL pe care o deţine momentan dr. Cîrstoiu, solicităm Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală verificarea informaţiilor din spaţiul public cu privire la suspiciunile de evaziune fiscală legate de dr. Cătălin Cîrstoiu şi cu societăţile controlate de familia acestuia. Vorbim de maşini de lux, de sute de mii de euro şi de imobile situate în staţiunile Mamaia şi Sinaia, precum şi în Bucureşti, bunuri folosite în scop personal de candidatul PSD-PNL”.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al PSD-PNL în cursa pentru Primăria Capitalei, a declarat, luni, că, după ce va mai strânge informaţii, va ţine o conferinţă de presă pe tema incompatibilităţii sale pentru a clarifica situaţia acuzaţiilor care i se aduc privind serviciile prestate la clinica Anemona.

Cîrstoiu s-a apărat, în 2020, de acuzaţia de incompatibilitate, susţinând către Corpul de Control al Guvernului că la clinica Anemona face numai “formare profesională de medici specialişti şi rezidenţi”. Totuşi, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educaţie medicală continuă, după cum arată şi un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România pentru HotNews.ro.

Atât Corpul de Control al Guvernului, în 2020, cât şi o investigaţie jurnalistică a HotNews.ro, în 2024, au descoperit că medicul Cîrstoiu lucrează şi ca manager la SUUB şi ca medic la clinica privată a familiei sale. El s-a apărat spunând că ce face este formarea profesională de medici şi rezidenţi.

Potrivit sursei citate, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a constatat posibila incompatibilitate a prof. dr. Cătălin Cârstoiu în relaţia dintre poziţiile sale de la spitalul de stat (SUUB) şi clinica familiei (Anemona). Cîrstoiu a negat că are vreo funcţie sau că încasează vreun ban pentru ce face la Anemona.

În octombrie 2020, în raport, dr. Cîrstoiu a susţinut în scris că, la Anemona, face “formare profesională de medici şi rezidenţi”. Corpul de control nu a investigat mai departe în ce constă această activitate.

“Funcţia de manager general este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical desfăşurate în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică”, prevede Legea Sănătăţii din 2006.

Mai exact, continuă site-ul citat, din punct de vedere legal, Cîrstoiu nu putea oferi servicii medicale decât la Spitalul Universitar unde era şi manager. Însă activitate didactică putea avea şi în altă parte, de pildă la UMF. Atunci când invocă faptul că la Anemona făcea “formarea profesională de specialişti şi rezidenţi”, Cîrstoiu apelează la această excepţie din lege. Din datele şi din răspunsurile oficiale însă, clinica privată nu se ocupă cu formarea sau educaţia medicilor.

Totodată, clinica Anemona nu este furnizor de educaţie medicală continuă, potrivit unui răspuns al Colegiului Medicilor din România (CMR) către HotNews.ro. Colegiul Medicilor este instituţia care acreditează furnizorii de educaţie medicală continuă, cei care organizează cursuri, conferinţe etc. pentru specialişti. Furnizorii sunt, de regulă, societăţi şi asociaţii profesionale sau spitale cu integrare clinică (de exemplu, spitale universitare).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne