Captura: Fundaţia prin care George Simion a colectat darul de nuntă este finanţată de generali SIE, acum în rezervă

George Simion
George Simion (Epoch Times Romania)
Ana Ion
18.06.2023

Subiectul celor 400.000 de euro pe care Simion i-ar fi strâns ca dar la nuntă (lucru pe care el îl neagă) a ţinut prima pagină a ziarelor în ultima vreme. Mai relevant însă decât suma care i-a rămas lui Simion în cont după ce a tras linie şi a scăzut cheltuielile este că, potrivit unei investigaţii Captura, Fundaţia prin care liderul a colectat darul de nuntă este finanţată de generali SIE, aflaţi acum în rezervă.

Preşedintele fundaţiei a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la ultimele alegeri legislative. Iar fondatorul entităţii (preşedinte executiv) a lucrat la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP), de unde direcţiona bani publici către propriul ONG.

Banii foştilor generali alimentează principala activitate a fundaţiei: o agenţie de ştiri naţionaliste pentru românii de peste hotare, care face sistematic propagandă AUR, mai scriu jurnaliştii de la Captura.

Fundaţia prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înfiinţată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni) pe nume Eugen Popescu. Acesta a condus Direcţia pentru Strategii, Comunicare şi Relaţii Publice a DRP, pe vremea lui Adrian Năstase.

În 1999, Popescu a înregistrat Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), iar în 2001 a fost angajat la Guvern în departamentul cu nume şi obiectiv similar, condus de Titus Corlăţean, o tânără speranţă a PSD la vremea aceea.

În perioada în care Eugen Popescu a lucrat la guvern, fundaţia a fost gestionată oficial de soţia sa şi a beneficiat de finanţări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde era şef chiar fondatorul entităţii. Printre sponsorii FNRP se numărau atunci şi diferite societăţi de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului şi Sportului etc.). Detalii, AICI.

George Simion susţine că darul de nuntă colectat prin FNRP va subvenţiona construcţia spitalului modular, anunţat de AUR. Site-ul de ştiri Defapt.ro a aflat că prin intermediul aceleiaşi fundaţii, liderul AUR a plătit trupa Phoenix pentru prestaţia la evenimentul de ieri.

În plus, preşedintele FNRP, Laurenţiu Plăeşu, colaborator vechi al fondatorului Popescu, a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la alegerile parlamentare din 2020.

Fundaţia înfiinţată de Eugen Popescu şi utilizată de George Simion deţine agenţia de ştiri Romanian Global News (RGN Press), care se prezintă drept “singura agenţie de presă a românilor de pretutindeni“ şi s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naţionaliste timp de două decenii.

În ultimii ani, inclusiv la alegeri, RGN Press a făcut intens propagandă electorală pentru AUR.

Principalii sponsori ai agenţiei de ştiri naţionaliste, aşa cum reiese de pe site-ul lor, sunt societatea de stat Tarom, clinica lui Gigi Becali şi compania care îmbuteliază apa minerală Borsec (Romaqua Grup), condusă de peste un deceniu de câţiva ofiţeri de spionaj.

Lista sponsorilor

Constantin Rotaru, General(r)

A fost director adjunct al Serviciului de Informaţii Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceauşescu a lucrat la informaţii economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.

Ioan Păun, general (r) SIE

În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Şi el s-a angajat la Romaqua Group când a ieşit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.

Emilian Ivan, general (r) SIE

În Războiul Rece, a lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informaţii economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.

Adrian Vilău

Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securităţii, ex-deputat şi finul lui Ioan Talpeş (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.

Octavian Creţu, patronul Romaqua Group

Le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calităţii de ofiţer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Creţu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

Articolul integral poate fi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor