Poziţia preşedintelui Iohannis la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la întoarcerea de la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga în care a prezentat opiniei publice poziţia României în cadrul reuniunii.

"Am participat la primul summit al Parteneriatului Estic în calitate de preşedinte al României. A fost cel de-al patrulea summit destinat Parteneriatului Estic, după Praga, Varşovia şi Vilnius. Mai întâi, aş vrea sa adresez mulţumiri gazdelor letone pentru eforturile întreprinse în organizarea acestui eveniment. Summitul s-a desfăşurat pe fondul unui climat de securitate regional mult mai complex, ceea ce i-a conferit o importanţă şi o atmosferă aparte. Eu am susţinut în cazul dezbaterilor consolidarea rolului Parteneriatului Estic ca instrument strategic pentru dezvoltare relaţiilor UE cu vecinătatea estică, pentru promovarea stabilităţii, dezvoltării democratice şi prosperităţii în întreaga regiune.

Summitul a făcut o evaluare a rezultatelor concrete obţinute de statele partenere din perioada post-Vilnius. Aş aminti semnarea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, începerea aplicării provizorii a acestor acorduri în R. Moldova şi Georgia, implementarea provizorie a unor elemente importante din acordul de asociere cu Ucraina, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova. Toate acestea sunt rezultate concrete care au permis continuarea procesului de apropiere a statelor partenere de UE şi consolidarea relaţiilor în toate domeniile", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că România a acţionat în mod constant şi concret pentru avansarea procesului de asocierea politică şi integrare economică a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiză în procesul de reformă şi în procesul de implementare a acordului de liber schimb.

"Procesul de implementare trebuie să rămână în continuare o prioritate, de aceea am susţinut foarte clar faptul că Uniunea Europeană trebuie să sprijine acest proces prin asistenţă financiară şi tehnică. Totodată la summit s-a discutat despre direcţiile de acţiune în viitor. În ceea ce mă priveşte am pledat pentru o viziune ambiţioasă, strategică şi bine articulată pentru Parteneriatul Estic", a continuat Iohannis.

Mai mult, şeful statului a evidenţiat în cadrul summitului importanţa principiului diferenţierii între statele partenere, în funcţie de aspiraţiile şi performanţele fiecăruia. Acesta implică dimensionarea sprijinul UE pe principiul aşa-numit "more for more", adică mai mult pentru mai mult, cu o condiţionalitate pozitivă prin care asistenţa tehnică şi financiară este acordată în linii cu avansarea procesului de reformă.

"Am susţinut că este necesar să menţinem deschisă perspectiva europeană pentru statele partenere care doresc să avanseze pe această cale. Am apreciat ca necesară finalizarea cât mai rapidă a proceselor de ratificare a acordurilor de asociere şi de liber schimb de către statele membre ale UE. Sperăm ca acest proces să se încheie până la finele anului curent", a mai precizat Iohannis.

Trebuie menţionat faptul că România a fost primul stat membru care a ratificat acordul de asociere şi liber schimb cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina.

"Am stabilit de asemenea că trebuie să ne concentrăm în continuare şi pe promovarea agendei de mobilitate cu statele partenere. Liberalizarea vizelor conduce la intensificare contactelor umane, a schimburilor economice, educaţionale, culturale pe întreg palierul dimensiunii umane. În acest sens avem deja exemplul pozitiv al R. Moldova pentru care regimul de vize a fost liberalizat în 2014", a adăugat preşedintele

Summitul de la Riga s-a încheiat cu semnarea unei declaraţii comune care stabileşte principalele domenii de cooperare, respectiv consolidarea instituţiilor şi buna guvernanţă, mobilitate şi dimensiunea umană, oportunităţile economice, interconectare.

"Prin declaraţia summitului s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege nivelul de ambiţie şi obiectivele la care aspiră în relaţia cu UE. S-a reafirmat faptul că este prerogativa exclusivă a UE şi a statelor partenere de a decide asupra relaţiilor lor şi asupra nivelului de interacţiune", a concluzionat Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne