Care sunt avantajele reducerii TVA la pâine

Pâinea-i tot mai scumpă (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
03.04.2013

Măsura de reducere a TVA la pâine, prevăzută în programul de guvernare al USL, va avea mai multe avantaje, după cum a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Principalele aspecte pozitive sunt că vor fi colectate venituri mai mari la bugetul de stat şi va fi combătută evaziunea fiscală, iar preţul pâinii e posibil să scadă. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci preţul va fi plafonat pentru mai multă vreme, a precizat Constantin.

"Punctul de vedere al economiştilor din Ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura o vom lua, sunt convins, în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti", a declarat ministrul Agriculturii.

Deşi anterior se afirmase că statul va avea pierderi după ce va lua această măsură şi va trebui să găsească resurse pentru a le acoperi, Constantin s-a declarat optimist.

"Din punctul meu de vedere, eu cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, făină şi grâu destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii. Cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector. Cred că este momentul ca statul, prin politici fiscale, să intervină şi să salveze acest sector", a afirmat ministrul.

Avantajele reducerii TVA la pâine i-ar putea convinge şi pe reprezentanţii FMI să agreeze această măsură, este de părere ministrul Agriculturii.

Ce probleme pot apărea

După ce autorităţile au declarat în repetate rânduri cât de necesară este reducerea TVA la pâine, după un calcul atent, au ajuns la concluzia că nu au deocamdată resurse pentru a susţine această măsură. Decizia politică a fost luată, au atras atenţia liderii USL, dar specialiştii în finanţe atrag atenţia că banii vor trebui recuperaţi de undeva, dar nu se ştie de unde. Aceasta în condiţiile în care şi reprezentanţii FMI au atras atenţia că măsura poate fi luată, dar numai dacă se va stabili exact de unde va fi acoperită diferenţa.

Calculul privind impactul reducerii TVA la pâine a fost realizat de cei de la Ministerul Finanţelor care au transmis un document în acest sens Guvernului, la ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Specialiştii în finanţe au atras atenţia că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi teoretic poate duce la diminuarea evaziunii fiscale în următorii ani. Până să se ajungă însă la efectele pozitive, trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea. Acest lucru pare cel mai dificil în momentul de faţă pentru ca guvernanţii nu au identificat sursele respective.

Acoperirea diferenţei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul USL a promis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, iar această măsură ar genera un impact bugetar negativ crescător - de la 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, la 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

"În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arată în actul elaborat de specialiştii de la Ministerul Finanţelor.

"Proiectul de reducere al TVA la pâine este de actualitate şi reprezintă una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an", a asigurat Ministerul Finanţelor. "Începând cu 1 iulie 2013, TVA se reduce de la 24 la 9%", a asigurat ministrul Chiţoiu.

Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan, susţine că premierul Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţin reducerea TVA la pâine. În caz contrar, Aurel Popescu afirma că va fi un dezastru pentru industria alimentară şi zeci de mii de oameni vor intra în şomaj.

"Este adevărat că într-o primă fază va fi o influenţă negativă asupra bugetului, până când creşte baza de impozitare. Eu am discutat cu vicepremierul Chiţoiu, care susţine acest proiect. De asemenea, şi premierul, şi ministrul Agriculturii susţin reducerea TVA", a precizat Aurel Popescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor