Casa Albă: Israelul trebuie să pună capăt unei ocupaţii de 50 de ani

Denis McDonough, secretar general al Casei Albe.
Denis McDonough, secretar general al Casei Albe. (Captură Foto)

Statele Unite se aşteaptă ca următorul guvern israelian să pună capăt unei ocupaţii de 50 de ani şi să paveze drumul creării unui stat palestinian, a declarat luni Denis McDonough, secretar general al Casei Albe.

În cadrul unui discurs susţinut în faţa grupului de evrei liberali J Street, McDonough a promis că va proteja Israelul şi l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că a abandonat soluţia creării unui stat palestinian înaintea realegerii sale din 17 martie, susţine Yahoo News.

Netanyahu depune eforturi acum pentru a forma următorul guvern de coaliţie al Israelului.

Fiind unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui american Barack Obama, McDonough a declarat că “soluţia cu două state” este cea mai bună garanţie pentru securitatea pe termen lung a Israelului.

“Statele Unite nu vor înceta niciodată să lucreze pentru o soluţie cu două state. O ocupaţie care a durat aproape 50 de ani trebuie să înceteze şi poporul palestinian trebuie să aibă dreptul de a trăi şi de a se guverna în propriul lor stat suveran”, a adăugat el,

Palestinienii doresc un stat în Fâşia Gaza, în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, teritorii capturate de Israel în cadrul războiului arabo-israelian din 1967.

După realegerea sa, Netanyahu a încercat să reducă efectul pe care l-a provocat afirmaţia sa din ajunul alegerilor cu privire la respingerea unei soluţii cu două state. Dar această schimbare de ton nu a convins Casa Albă, care şi-a anunţat intenţia de a-şi reevalua poziţia faţă de Israel la ONU, unde Statele Unite în mod tradiţional îi acordă un sprijin neclintit.

Premierul israelian şi-a cerut luni scuze arabilor israelieni pentru acele comentarii, despre care criticii săi le-au denunţat a fi rasiste.

“Pur si simplu, nu ne putem preface că acele comentarii nu au fost făcute niciodată”, a declarat McDonough.

Administraţia Obama mai este supărată şi pentru faptul că Netanyahu a acceptat invitaţia republicanilor de a se adresa în 3 martie în Congresul SUA, cu două săptămâni înaintea alegerilor naţionale israeliene fără o consultare prealabilă a Casei Albe. În discursul său din Congresul american, premierul israelian a avertizat legiuitorii americani în privinţa pericolului unui Iran nuclear şi a cerut Statelor Unite să nu încheie un acord nuclear final cu Teheranul, care s-ar putea dovedi a fi un pericol pentru întreaga lume într-un viitor apropiat.

În plus, Departamentul de Stat american a declarat că realegerea lui Netanyahu nu va avea niciun impact asupra discuţiilor pe teme nucleare cu Iranul. La rândul său, McDonough a apărat acordul pe care marile puteri încearcă să îl încheie cu Iranul în privinţa programului său nuclear, susţinând că este un acord “realist şi realizabil”.

Iranul şi grupul P5 1 încearcă să ajungă la un acord nuclear cuprinzător până la data de 1 iulie 2015. Cele două tabere au ratat deja două termene limită autoimpuse pentru semnarea acordului final după ce au semnat un acord interimar la Geneva în noiembrie 2013.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe