Cât de mult îi poate dăuna lui Barack Obama sprijinul vedetelor?

Barack Obama.
Barack Obama. (Dennis Brack-Pool / Getty Images)

A zburat cu John Bon Jovi în avionul prezidenţial. L-a primit cu onoruri la Casa Albă pe George Clooney, a luat cina cu Cher, iar săptămâna aceasta s-a întâlnit, la New York, cu Sarah Jessica Parker şi cu celebra directoare a revistei Vogue, Anna Wintour. Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a cufundat într-un val de întâlniri cu celebrităţi pe care staff-ul campaniei sale îi foloseşte pentru a strânge fonduri. Aceste acţiuni i-au atras însă numeroase critici şi comentarii acide ale republicanilor, notează vineri ziarul El Pais.

'A devenit el însuşi o vedetă. Nu un preşedinte. Propria lui echipă îl împinge spre aşa ceva. A devenit un fel de Barack Hussein Kardashian', a spus în programul său de radio, conservatorul Rush Limbaugh. Republicanii au găsit în acţiunile preşedintelui o muniţie pe care deja au folosit-o în campania electorală din 2008, când pe atunci candidatul conservator, John McCain, a lansat un clip electoral care îl compara pe Obama cu Britney Spears şi Paris Hilton.

La fel ca în 2008, 'greii' de la Hollywood îi sprijină campania lui Obama. Luna trecută, Clooney a organizat un dineu în casa lui din California, la care au participat Salma Hayek, Billy Crystal, Jack Black, Tobey Maguire şi Robert Downey Jr, unde s-au strâns 15 milioane de dolari. Miercurea aceasta preşedintele a vizitat Coasta de Vest, unde s-a întâlnit cu comunitatea gay la o gală la care au fost prezenţi Julia Roberts, Reese Witherspoon, prezentatoarea Ellen DeGeneres şi Cher, la care s-au strâns 5 milioane de dolari. Iar joi a luat cina acasă la Sarah Jessica Parker în Manhattan.

La bordul avionului prezidenţial Air Force One, ziariştii l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Jay Carney, ce părere are despre apelativul ‘Barack Kardashian'. 'Două cuvinte', a răspuns Carney, 'Donald Trump'. Magnatul hotelurilor şi cazinourilor este una din vocile cele mai ascultate în Partidul Republican şi unul din cei mai mari susţinători ai candidatului Mitt Romney în rândul comunităţii afacerilor. Tot el a fost cel care a exprimat îndoieli privind ţara de origine a lui Obama, o controversă care a încetat anul trecut la prezentarea certificatului de naştere al preşedintelui.

Dar cu aceste evenimente alături de celebrităţi, Obama riscă să devină un personaj rupt de realitatea americanului de rând. Este însă şi adevărat că are mare nevoie de bani. De când şi-a asigurat nominalizarea, Romney a câştigat teren în privinţa strângerii de fonduri. În mai candidatul conservator şi partidul său au strâns 77 milioane de dolari, în timp ce Obama şi democraţii 60 de milioane. În faţa apropierii alegerilor, preşedintele are nevoie de noi fonduri pentru clipuri şi mitinguri electorale. La cina alături de Cher şi Julia Roberts, un tacâm a costat 1.250 de dolari. Iar la dineul oferit de producătorul serialului Glee, Ryan Murphy, preţul a fost de 25.000 de dolari.

Republicanii au lansat un clip în care sunt trecute în revistă datele şomajului, suprapuse peste imaginile unui alt video al campaniei lui Obama în care şefa de la Vogue, Anna Wintour, cu accentul său britanic afectat arăta cât este de mulţumită că a cunoscut 'femei extraordinare, precum Sarah Jessica Parker şi Michelle Obama', purtând la gât o eşarfă care, pare de la Hermes, dar are de fapt tipărit logos-ul electoral al campaniei de realegere a lui Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe