Ce impact ar avea reducerea TVA la pâine

Festivalul pâinii (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
02.04.2013

După ce autorităţile au declarat în repetate rânduri cât de necesară este reducerea TVA la pâine, după un calcul atent, au ajuns la concluzia că nu au deocamdată resurse pentru a susţine această măsură. Decizia politică a fost luată, au atras atenţia liderii USL, dar specialiştii în finanţe atrag atenţia că banii vor trebui recuperaţi de undeva, dar nu se ştie de unde. Aceasta în condiţiile în care şi reprezentanţii FMI au atras atenţia că măsura poate fi luată, dar numai dacă se va stabili exact de unde va fi acoperită diferenţa.

Calculul privind impactul reducerii TVA la pâine a fost realizat de cei de la Ministerul Finanţelor care au transmis un document în acest sens Guvernului, la ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Specialiştii în finanţe au atras atenţia că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi teoretic poate duce la diminuarea evaziunii fiscale în următorii ani. Până să se ajungă însă la efectele pozitive, trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea. Acest lucru pare cel mai dificil în momentul de faţă pentru ca guvernanţii nu au identificat sursele respective.

Acoperirea diferenţei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale.

Guvernul USL a promis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, iar această măsură ar genera un impact bugetar negativ crescător - de la 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, la 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

"În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arată în actul elaborat de specialiştii de la Ministerul Finanţelor.

"Proiectul de reducere al TVA la pâine este de actualitate şi reprezintă una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an", a asigurat Ministerul Finanţelor. "Începând cu 1 iulie 2013, TVA se reduce de la 24 la 9%", a asigurat ministrul Chiţoiu.

Ce s-ar putea întâmpla dacă nu va scădea TVA

Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie Rompan, susţine că premierul Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţin reducerea TVA la pâine. În caz contrar, Aurel Popescu afirma că va fi un dezastru pentru industria alimentară şi zeci de mii de oameni vor intra în şomaj.

"Este adevărat că într-o primă fază va fi o influenţă negativă asupra bugetului, până când creşte baza de impozitare. Eu am discutat cu vicepremierul Chiţoiu, care susţine acest proiect. De asemenea, şi premierul, şi ministrul Agriculturii susţin reducerea TVA", a precizat Aurel Popescu.

Reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate, conform unui document al Ministerului Finanţelor, având sigla "Ministerul Finanţelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare din săptămâna trecută.

"Va fi lansat un proiect pilot de reducere a TVA la pâine începând cu 1 iulie. Noi vom demonstra că până la sfârşitul anului vor creşte încasările bugetare. Probabil că o reducere a TVA va avea şi o influenţă la raft, şi preţul pâinii va scădea. N-aş putea accepta să nu scadă TVA. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ar fi un dezastru pentru industria alimentară. Ar fi pierderi, insolvenţe şi zeci de mii de oameni ar intra în şomaj", a declarat Popescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor