Ce s-a întâmplat în timpul vizitei lui Victor Ponta în Turcia

Premierul român Victor Ponta şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 19 septembrie 2013.
Premierul român Victor Ponta şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, 19 septembrie 2013. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Premierul Victor Ponta s-a aflat joi într-o vizită oficială în Turcia, unde s-a întâlnit cu preşedintele turc, Abdullah Gul, cu prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan şi cu preşedintele Parlamentului turc, Cemil Cicek şi a depus o coroană de flori la Mausoleul lui Anitkabir, în memoria lui Mustafa Kemal Ataturk, care a fost fondatorul Turciei moderne şi primul preşedinte al Turciei.

Victor Ponta a fost însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţii mai multor instituţii, care au avut programate întrevederi cu omologii lor turci, în vederea dezvoltării proiectelor comune.

Scopul declarat al vizitei premierului român este asigurarea continuităţii dinamicii dialogului dintre cele două ţări la nivel înalt şi consolidarea cooperării dintre acestea în contextul Parteneriatului Strategic bilateral care a fost semnat în decembrie 2011.

"Europa are nevoie de Turcia, în egală măsură în care Turcia are nevoie de Europa. Cred cu adevărat că o Europa care ar include Turcia este o Europa mai puternică, mai respectată pe plan internaţional şi în mod sigur standardele europene ne fac pe toţi să progresăm în sensul democraţiei, al dezvoltării noastre economice", a declarat Victor Ponta în cadrul unei conferinţe comune cu Erdogan.

Premierul român a subliniat că România oferă "susţinerea absolută şi necondiţionată" pentru procesul de integrare a Turciei în Uniunea Europeană. Erdogan a întărit această afirmaţie şi a susţinut că România sprijină Turcia "în mod puternic şi necondiţionat" în procesul de aderare la UE.

Premierul turc a ţinut să amintească faptul că anul acesta se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor dintre cele două state. Turcia este primul partener comercial al ţării noastre din afara Uniunii Europene şi dintre statele membre OCEMN şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale.

Cu ocazia vizitei premierul român, Recep Erdogan a organizat un dineu oficial în cadrul căruia a invitat o formaţie de muzică tradiţională turcească şi i-a cerut acesteia să îi cânte lui Victor Ponta "La Mulţi Ani".

Motivul: premierul Ponta împlineşte vineri 41 de ani, iar omologul său turc a ţinut să-l felicite în mod special pentru această aniversare, dăruindu-i totodată şi un tort ornat cu steagurile Turciei şi Românie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne