Ce veşti ne aduce Iohannis de la Bruxelles

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)

În urma întâlnirilor avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedinţele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, la Bruxelles, că unul dintre cele mai importante obiective din mandatul său va fi finalizarea procesul de "integrare totală" a României în UE.

"Sunt foarte bucuros să spun că am găsit un punct de vedere identic cu al meu, cel al domnului Junker pentru România. Am subliniat dorinţa mea şi a noastră, a românilor, de a finaliza procesul de integrare totală în Uniunea Europeană, de a deveni membru acceptat şi respectat. Un lucru pe care l-am menţionat şi astăzi, europenizarea completă a României, este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu", a precizat Klaus Iohannis, citat de Realitatea.net.

Un alt subiect important abordat la Bruxelles a fost intrarea României în Spaţiul Schengen, şeful statului dând asigurări că a primit tot sprijinul din partea lui Jean-Claude Juncker.

"Am discutat şi am găsit că avem acelaşi punct de vedere asupra tematicii Schengen. Domnul preşedinte m-a asigurat de tot sprijinul pentru România, în chestiunea intrării în spaţiul Schengen. Am discutat despre MCV, iar, în câteva zile, vom avea un nou raport pe această speţă. România a făcut progrese semnificative în consolidarea instituţiilor statului, în consolidarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. Am avut puncte de vedere identice, în această chestiune", a afirmat Iohannis.

Noul preşedinte al României s-a declarat optimist, în urma discuţiilor purtate, şi în ceea ce priveşte aderarea la zona euro şi gradul de absorbţiei a fondurilor europene.

"O temă importantă pentru noi e aderarea la zona euro. Un deziderat al României şi românilor. Am căzut de acord, împreună vom lucra pe această speţă. Am avut ocazia de a discuta pe fondurile europene. Am solicitat sprijinul pentru a ajuta România să crească gradul de absorbţie şi ne-a fost promis. Sunt optimist şi în această privinţă. Am discutat despre cel mai recent pact încheiat, în România, în privinţa cheltuielilor pentru apărare. L-am informat pe domnul preşedinte că există această înţelegere şi a fost apreciat acest lucru", a adăugat Iohannis.

Şeful statului susţine că "a primit acelaşi tip de răspuns şi acelaşi tip de deschidere" şi în discuţiile cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk:

"Vreau să menţionez şi întâlnirea pe care am avut-o înainte, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, o întâlnire importantă. În esenţă, am discutat aceleaşi probleme şi sunt bucuros să vă spun că am primit acelaşi tip de răspuns şi acelaşi tip de deschidere. Cele două întâlniri mă fac să cred că, pentru România, vom avea progrese semnificative în dosarele care ne interesează foarte mult."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne