Cehii au oprit o tentativă iraniană de a achiziţiona tehnologie ce poate fi folosită în sectorul nuclear

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Republica Cehă a blocat o încercare din partea Iranului de a cumpăra în acest an o cantitate mare de tehnologie sensibilă ce poate fi utilizată în procesul de îmbogăţire a uraniului, după ce o serie de documente false au ridicat anumite suspiciuni, au declarat experţi ONU şi surse din Occident.

Incidentul ar putea amplifica temerile vestice în legătură cu întrebarea: dacă Teheranul ar putea fi de încredere în privinţa respectării unui acord nuclear negociat cu puterile lumii care va reduce activitatea nucleară iraniană în schimbul uşurării sancţiunilor impuse asupra Iranului, susţine Business Insider.

Negociatorii ambelor tabere încearcă să ajungă la un acord până la sfârşitul lunii iunie după ce au semnat un acord-cadru în 2 aprilie, în baza căruia Iranul se dedică reducerii numărului de centrifuge pe care le operează şi respectării limitărilor nucleare pe termen lung.

Unele detalii ale tentativei de cumpărare a tehnologiei au fost incluse în ultimul raport anual întocmit de o comisie de experţi pentru Comitetul responsabil cu Sancţiunile împotriva Iranului din cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Raportul a fost văzut de Reuters.

Comisia a declarat că în luna ianuarie Iranul a încercat să cumpere compresoare – care au aplicaţii nucleare şi non-nucleare – produse de compania americană Howden CKD Compressors.

Un oficial ceh care cunoştea acest caz a confirmat pentru Reuters că Iranul a încercat să cumpere piesele de la Howden CKD în Republica Cehă şi că autorităţile autohtone au luat măsuri pentru a bloca acordul.

Nu a fost clar dacă au fost implicaţi intermediari în această tentativă de achiziţionare a componentelor. În plus, nu au existat sugestii că însăşi Howden CKD Compressors ar fi fost implicată în vreo infracţiune.

Oficialii companiei Howden, cu sediul în Praga, au refuzat să comenteze acest incident.

Comisia de experţi ONU care monitorizează respectarea regimului de sancţiuni aplicate de ONU, a declarat: “Compania de achiziţionare şi transport implicată în acord a oferit documente false pentru a ascunde originea, deplasarea şi destinaţia încărcăturii cu intenţia de a ocoli controalele asupra exporturilor şi sancţiunile.”

Raportul nu a oferit detalii suplimentare despre tranzacţia întreruptă, iar misiunea iraniană la ONU nu a răspuns la întrebările legate de acest incident.

Oficialul ceh a declarat că partea care a dorit să achiziţioneze tehnologia a susţinut că aceasta este necesară pentru o staţie de compresoare, o staţie de genul celei folosite pentru a transporta gaz natural de la o staţie releu la alta.

Statele Unite şi aliaţii săi occidentali susţin că Iranul continuă să încerce să evite sancţiunile internaţionale aplicate asupra programului său nuclear şi de rachete, chiar în timp ce negociază un acord nuclear cu grupul de ţări P5 1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania).

Mai mult, comisia de experţi a ONU a notat în raportul său că Marea Britanie a informat-o în legătură cu existenţa unei reţele iraniene care are legătură cu firmele sancţionate şi care urmăreşte să achiziţioneze materiale nucleare, conform Business Insider.

Iranul a îngheţat producţia a 20% din uraniul său îmbunătăţit, o mişcare despre care oficialii occidentali susţin că este una dintre cele mai importate măsuri luate în vederea diminuării activităţile nucleare iraniene în baza unui acord interimar semnat în 2013.

Teheranul respinge acuzaţiile puterilor occidentale şi ale aliaţilor lor că ar urmări să construiască arme atomice, adăugând că programul său nuclear are scopuri paşnice.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi SUA au declarat în repetate rânduri că Teheranul a aderat la termenii acordului interimar din 2013. Cu toate acestea, Israelul critică acordul pe care marile puteri vor să îl încheie cu Iranul, susţinând că acesta va destabiliza complet Orientul Mijlociu, şi nu numai.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe