Cheltuielile de familie ale premierului Netanyahu sunt obiectul unei anchete judiciare


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.07.2015

Procurorul general al Israelului, Yehuda Weinstein, a ordonat o anchetă judiciară asupra cheltuielilor excesive înregistrate la reşedinţele premierului israelian Benjamin Netanyahu, conform Daily Mail.

Ancheta a fost lansată în urma unor acuzaţii conform cărora liderul israelian şi sotia sa, Sara, au cheltuit mari sume din banii publici la reşedinţa lor oficială din Ierusalim şi la locuinţa lor privată din oraşul de coastă Caesarea.

De exemplu, cheltuielile privind curăţenia în locuinţa privată s-au ridicat la o medie de 2.100 de dolari pe lună din banii contribuabililor, conform unui raport din luna februarie, deşi cuplul nu a locuit acolo decât ocazional, în weekend.

Nu este pentru prima dată când cei doi au fost acuzaţi de cheltuieli exagerate, de-a lungul anilor apărând mai multe rapoarte în acest sens.

Totodată, premierul israelian a fost criticat pentru că a cheltuit 127.000 de dolari din fondurile publice pentru o cabină specială de dormit în timpul unui zbor spre Londra.

În luna martie, fostul majordom al soţilor Netanyahu a declarat unui tribunal că Sara consuma trei sticle de şampanie pe zi şi, în acelaşi timp, încasa mii de lire prin reciclarea sticlelor cumpărate cu banii contribuabililor.

Se estimează că premierul israelian şi soţia nu vor fi interogaţi pe moment.

Conform rapoartelor media, directorul general adjunct al biroului premierului, Ezra Saidoff, va fi interogat de poliţie în calitate de principal suspect.

Soţia premierului a fost criticată anterior pentru gusturile sale excesive şi tratamentul dur aplicat pesonalului. Totuşi, aceasta a negat orice tratament abuziv şi a declarat că acuzaţiile respective urmăresc doar să îi păteze reputaţia.

Biroul lui Netanyahu a refuzat să comenteze, deşi în trecut a acuzat mass media de lansarea unei campanii împotriva cuplului.

Comentatori politici apreciază că Benjamin Netanyahu nu trebuie să fie îngrijorat în legătură cu această anchetă. “El a reuşit mereu până acum să-şi apere reputaţia de prim-ministru teflon, adică de care nu se prinde nimic. Toate aceste cazuri care au făcut obiectul unei anchete preliminare chiar înainte de alegerile din martie, au fost cunoscute de toată lumea, ceea ce nu l-a împiedicat pe Benjamin Netanyahu să câştige detaşat”, a explicat pentru AFP un înalt responsabil sub acoperirea anonimatului, conform Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor