China comunistă. Autorităţile plănuiesc o cruntă "reprimare a forţelor ostile", după protestele din ultimele zile

Poliţia chineză încearcă să ţină în frâu protestele din Shanghai
Poliţia chineză încearcă să ţină în frâu protestele din Shanghai (Youtube - captură ecran)
D.B.
30.11.2022

Principala agenţie de securitate a Chinei a cerut reprimarea "forţelor ostile" după recentele proteste împotriva restricţiilor draconice impuse de autorităţi în numele politicii "zero-COVID", informează BBC.

Ofiţerii de poliţie au împânzit locurile de protest, acum goale, iar unii protestatari au declarat că poliţia i-a contactat pentru a le cere informaţii despre locul unde se află.

Pe de altă parte, oficialii din domeniul sănătăţii afirmă că lockdownurile ar trebui să fie "impuse şi relaxate rapid", în contextul în care China a înregistrat un număr record de cazuri noi în ultimele zile.

China este singura economie majoră cu o politică de "zero-COVID", autorităţile locale luând măsuri draconice chiar şi în cazul unor focare mici, prin lockdownuri ad-hoc, testări în masă şi carantinare.

La sfârşitul săptămânii, mii de persoane din China au ieşit în stradă pentru a cere încetarea măsurilor stricte, oamenii făcând chiar apeluri prin care cereau demisia lui Xi Jinping, un lucru foarte rar în China.

Dar o prezenţă intensă a poliţiei în marile oraşe din China, inclusiv în Beijing şi Shanghai, pare să fi limitat noi proteste luni şi marţi.

Comisia Centrală pentru Afaceri Politice şi Juridice a Partidului Comunist aflat la guvernare, care supraveghează aplicarea legii interne în întreaga China, a declarat că este "necesar să se ia măsuri drastice împotriva activităţilor de infiltrare şi sabotaj ale forţelor ostile, în conformitate cu legea".

Declaraţia, raportată de agenţia chineză de ştiri Xinhua, nu a menţionat demonstraţiile recente, care au luat amploare după ce un incendiu într-un bloc înalt din Urumqi, în vestul Chinei, a ucis joi 10 persoane.

Mulţi chinezi cred că restricţiile Covid în oraş au contribuit la decese, deşi autorităţile neagă acest lucru.

Poliţiştii au fost văzuţi marţi patrulând în număr mare în zonele din Beijing şi Shanghai unde au avut loc demonstraţii în weekend. De asemenea, s-a raportat că aproximativ 150 de ofiţeri au apărut într-o zonă comercială aglomerată din oraşul Shenzhen, din sudul ţării, după ce, pe reţelele de socializare, circulau zvonuri cu privire la un protest planificat în zonă.

Foarte probabil speriaţi de furia populaţiei, oficialii chinezi din domeniul sănătăţii au declarat că autorităţile vor depune eforturi pentru a reduce "inconvenienţele" cauzate de pandemia Covid.

Mi Feng, purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din China, a declarat reporterilor că lockdownurile ar trebui "impuse şi relaxate rapid" şi că "măsurile de control excesive ar trebui să fie rectificate în mod continuu".

Oficialii din domeniul sănătăţii au dat vina pe autorităţile locale care ar fi aplicat "arbitrar" restricţiile.

În sudul provinciei Guangdong, autorităţile au anunţat marţi seara modificări ale politicii locale privind Covid, permiţând unor contacte apropiate ale cazurilor de Covid să stea în carantină la domiciliu şi nu în unităţi de stat.

De menţionat că Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru o întâlnire, după ce jurnalistul BBC Ed Lawrence a fost bătut şi reţinut pentru scurt timp în timp ce acoperea duminică protestele antiguvernamentale împotriva carantinelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor