China nu cooperează pentru stoparea fluxului de droguri

Poliţia federală care luptă împotriva cartelurilor de droguri mexicane
Poliţia federală care luptă împotriva cartelurilor de droguri mexicane (LUIS ACOSTA / AFP / Getty Images)

Triadele chinezeşti oferă cartelurilor de droguri mexicane ingrediente pentru a crea metamfetamina. Acestea, la rândul lor, alimentează războiul de droguri violent în Mexic, precum şi dependenţa de unul dintre medicamentele cele mai nocive din lume în Statele Unite şi Mexic.

Aprovizionarea continuă din China cu produse chimice precursoare1 pentru a face droguri, este problema primordială aflată pe agenda oficialilor mexicani, pentru a fi discutată cu China, potrivit ambasadorului mexican în China între anii 2007-2013, Jorge Guajardo.

“Înainte de a veni în China, primul briefing pe care l-am avut cu procurorul general mexican a fost cu privire la problema precursorilor care vin din China în Mexic. A fost problema numărul unu pe care a trebuit să o abordez. Cu toate acestea, niciodată nu am ajuns nicăieri”, a declarat Guajardo publicaţiei South China Morning Post din Hong Kong.

“Nu a existat niciodată nici o cooperare din partea chineză şi nici schimb de informaţii”, a spus el. ”S-a ajuns la punctul în care toţi oficialii guvernamentali mexicani care vizitează China au primit instrucţiuni de a aduce problema în discuţie.”

Metamfetamina, de asemenea, numit ”Meth, “sticlă” şi ”gheaţă”, este un stimulent ilegal cunoscut a cauza daune corporale şi paranoia severă. Meth este de multe ori produs cu substanţe chimice precursoare gen efedrină sau pseudoefedrină, care erau disponibile fără prescripţie înainte ca Statele Unite să reglementeze vânzarea lor în 2004.

Revelaţia aruncă o lumină nouă asupra unui subiect altfel opac.

Deosebit de elocvent este faptul că oficialii mexicani privesc problema drept subiectul lor principal de discutat cu China, în timp ce oficialii chinezi nu au cooperat, conform doctorului Robert Bunker, profesor şi preşedinte al Institutului de Studii Strategice de la Colegiul de Război al Armatei SUA.

În final, totul se rezumă la bani. Şi în China, afacerile şi corupţia guvernamentală merg mână-în-mână.

“Producţia Meth-ului mexican şi distribuţia este foarte profitabilă - ridicându-se anual în SUA la o valoare de piaţă estimată de 5 miliarde de dolari - şi este vizată creşterea volumului, scăderea preţurilor şi creşterea nivelului de puritate”, a declarat Bunker prin e-mail. ”Mexicul în sine, în ultimul deceniu, a devenit, de asemenea, o altă piaţă profitabilă pentru vânzări de Meth cu rate de dependenţă mai mari decât în SUA”.

Bunker a declarat că precursorii chinezi sunt traficaţi pentru cartelurile de droguri mexicane, inclusiv cartelul Sinaloa şi Cavalerii Templieri. Pentru Mexic, aceasta este o crimă ce alimentează războaiele de droguri, care la rândul lor duc la destabilizarea ţării. Pentru China, aceasta este o piaţă profitabilă.

“Pus simplu, chinezii au ridicat ”capitalismul autoritar”, la o formă de artă”, a declarat Bunker .”Mandatul lor strategic este de a realiza profit - flux pozitiv de numerar - pentru sistemul lor economic. În multe feluri, acest lucru este foarte mercantilist şi de ruinare în perspectiva sa.”

Bunker a mai adăugat că ”Ar avea sens ca oficialii guvernamentali chinezi să argumenteze că substanţele chimice precursoare sunt produse legale abuzate de cetăţenii mexicani în scopuri ilicite.”

El a notat că acest lucru explică un comentariu a lui Guajardo, care a declarat că oficialii chinezi au afirmat că fluxul de precursori Meth este o problemă a vamei din Mexic şi nu pentru îngrijorarea Chinei.

O piaţă lucrativă

În 2001, înainte de reglementarea efedrinei şi pseudoefedrinei, praful de pseudoefedrină era folosit pentru a fi transportat în vrac în Statele Unite şi Canada. Germania şi India erau cei mai mari furnizori, cu 392 de tone şi respectiv 295 de tone, conform relatărilor ziarului Oregonian. Acestea erau urmate de China şi Republica Cehă, fiecare exportând aproape 170 de tone.

Cartelurile de droguri au trebuit să obţină precursorii de la furnizorii din Statele Unite şi Canada. În 2001, s-a estimat că 200 de tone au fost îndreptate spre laboratoare Meth.

După ce reglementările legale au fost implementate, numărul de laboratoare Meth în Statele Unite au scăzut de aproape patru ori. Apoi, în 2007, numărul lor a început să crească rapid.

În spatele creşterii se afla un lanţ de aprovizionare restaurat, cu precursori Meth, care veneau din China. Compania de inteligenţă geopolitică Stratfor a trasat liniile de contrabandă în 2008. Astfel, efedrina a fost expediată din China, în sudul Mexicului, prin cooperarea între triadele chinezeşti şi cartelurile de droguri mexicane.

În timp ce traficul este atribuit crimei organizate din China, corupţia guvernamentală în China se face la fel de vinovată.

În 2008, guvernele locale din Guangdong, China, au încurajat agricultorii să crească ma huang şi promiteau mai mult de 64 la suta profit. Ma Huang, de asemenea, numit Ephedra sinica, este folosit în medicina tradiţională chineză şi este o sursă naturală de efedrină.

Poliţia chineză a făcut raiduri care vizează producţia Meth-ului, inclusiv în zonele în care mă huang este o cultură comună, dar autorităţile de obicei vizează numai produsul finit şi lasă ingredientele de export neatinse.

"În timp ce se pare că vânzările de precursori meth cartelurilor mexicane, pot fi o activitate profitabilă şi acceptabilă pentru chinezi, producţia internă de metamfetamină în propria lor ţară nu poate, în nici un fel să fie sancţionată, având în vedere că sute de laboratoare Meth au fost percheziţionate în Guangdong şi în alte părţi ale Chinei în ultimii ani”, a declarat Bunker.

El a adăugat că dinamica sugerează că autorităţile chineze privesc vânzarea de ingrediente Meth în Statele Unite şi Mexic, ca pe ”un rezultat acceptabil al politicilor legate de”capitalismul autoritar”, dar o astfel de utilizare de către cetăţenii chinezi este total inacceptabilă având în vedere efectele extrem de dependenţă şi debilitante ale acelui drog.”

Notă:

1. substanţele utilizate la fabricarea ilicită a stupefiantelor şi a substanţelor psihotrope

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe