China plasează în lockdown o parte din Wuhan, la aproape trei ani de la apariţia primului caz de COVID-19

.
. (PETER PARKS/AFP via Getty Images)
D.B.
27.10.2022

Oraşele chinezeşti - de la Wuhan, în centrul Chinei, până la Xining, în nord-vestul ţării - dublează măsurile de restricţie privind Covid-19, sigilând clădiri, închizând cartiere şi punând milioane de oameni în dificultate, în încercarea de a stopa numărul tot mai mare de cazuri de COVID, transmite The Guardian.

China a raportat joi, a treia zi consecutiv, peste 1.000 de cazuri noi la nivel naţional, o cifră modestă în comparaţie cu zecile de mii de cazuri pe zi care au dus la o închidere totală a Shanghaiului la începutul acestui an, dar suficientă pentru autorităţi ca să declanşeze mai multe restricţii şi măsuri de limitare în întreaga ţară.

Wuhan, locul primului focar de Covid-19 din lume la sfârşitul anului 2019, a raportat aproximativ 20 până la 25 de noi infecţii pe zi în această săptămână. Oraşul a înregistrat 240 de cazuri în ultimele 14 zile. Autorităţile locale au ordonat ca peste 800.000 de persoane dintr-un district să rămână acasă până la 30 octombrie.

Wuhan a suspendat, de asemenea, vânzarea de carne de porc în unele părţi ale oraşului, potrivit imaginilor şi postărilor de pe reţelele de socializare, după ce autorităţile au declarat că un caz de Covid ar fi fost legat de lanţul local de aprovizionare cu carne de porc.

Guangzhou, al patrulea cel mai mare oraş din China în ceea ce priveşte producţia economică şi capitală a provinciei Guangdong, a blocat joi mai multe străzi şi cartiere şi a ţinut oamenii în casele lor, deoarece noi zone au fost considerate de mare risc în contextul în care reapariţia Covid a persistat în a patra săptămână.

În Xining, capitala provinciei Qinghai, postările de pe reţelele de socializare vorbeau despre penuria de alimente şi despre inflaţia preţurilor la bunurile esenţiale, în timp ce autorităţile sanitare din oraşul cu 2,5 milioane de locuitori se grăbeau să stăpânească o revenire a COVID-ului după vacanţa de o săptămână de la începutul lunii octombrie, cu ocazia Zilei Naţionale.

"Pentru a reduce riscul de transmitere, unele magazine de legume şi fructe au fost închise şi puse în carantină", a declarat miercuri un oficial guvernamental din Xining.

Numărul de cazuri de coronavirus din China a rămas mic în comparaţie cu standardele globale, dar măsurile sale ultra-stricte de limitare a numărului cazurlor împotriva variantei Omicron, extrem de transmisibilă, au afectat puternic cea de-a doua economie din lume şi au zguduit pieţele financiare.

Alte oraşe mari din China, inclusiv Datong şi Xi'an, au pus în aplicare noi restricţii în această săptămână pentru a ţine în frâu focarele locale.

În Beijing, parcul Universal Resort a fost închis miercuri după ce cel puţin un vizitator a fost testat pozitiv la coronavirus.

În Zhengzhou, a existat un focar la o fabrică care are aproximativ 300.000 de angajaţi şi este cunoscută ca fiind cel mai mare producător de iPhone-uri din lume.

Foxconn Technology Group, care administrează fabrica, a recunoscut miercuri apariţia focarului, dar a declarat că "funcţionarea şi producţia ... sunt relativ stabile".

"Măsurile de sănătate şi de siguranţă ale angajaţilor (sunt) menţinute", a declarat producătorul de electronice, adăugând că "oferă garanţiile necesare pentru mijloacele de trai, inclusiv aprovizionarea cu materiale, confort psihologic şi un feedback receptiv".

Compania nu a precizat câţi angajaţi au fost afectaţi de epidemie, dar a spus că este vorba de un "număr mic" şi că zvonurile online nefondate privind zeci de mii de infecţii sunt "evident false".

"În prezent, activitatea de prevenire a epidemiei din Zhengzhou progresează în mod constant, iar impactul ... este controlabil", se arată în declaraţie.

China a promis în repetate rânduri că îşi va menţine politica de toleranţă zero faţă de Covid-19 şi că va pune în aplicare ceea ce autorităţile susţin că ar fi măsuri necesare pentru a limita virusul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor