Cine a rămas să conducă opoziţia rusă după moartea lui Alexei Navalnîi?

Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021
Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021 (Getty Images)
D.B.
01.03.2024

Cea mai proeminentă personalitate a opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie în colonia penală din Arctica, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare, dând o lovitură majoră opoziţiei asediate a ţării.

Potrivit The Moscow Times, înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare, pe care se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin să le câştige cu uşurinţă, opoziţia rusă este divizată mai mult ca oricând - atât fizic, prin închisoare şi exil, cât şi politic, prin dezacorduri asupra unei serii de probleme.

Publicaţia amintită face o trecere în revistă a unora dintre liderii opoziţiei care ar putea prelua conducerea în urma pierderii lui Navalnîi:

Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza - se află în Rusia, dar amândoi sunt în închisoare

Vladimir Kara-Murza şi Ilia Iaşin sunt doar doi dintre numeroşii activişti şi personalităţi ale opoziţiei care se află în prezent în spatele gratiilor pentru că s-au pronunţat împotriva Kremlinului sau a războiului din Ucraina.

Jurnalistul şi criticul Kremlinului Kara-Murza execută în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru acuzaţii de trădare legate de activitatea sa în cadrul Global Magniţki Act, care a permis Statelor Unite şi aliaţilor să sancţioneze oficiali guvernamentali din întreaga lume care încalcă drepturile omului.

De-a lungul carierei sale, Kara-Murza s-a confruntat cu multe dintre aceleaşi provocări cu care s-a confruntat Navalnîi în timpul vieţii sale, inclusiv pierderi electorale marcate de fraudă, otrăviri, condamnări la închisoare de zeci de ani şi deteriorarea stării de sănătate în timpul detenţiei.

Între timp, politicianul de opoziţie Iaşin ispăşeşte opt ani şi jumătate de închisoare sub acuzaţia de răspândire de informaţii false despre armată, după ce a afirmat că forţele ruse se află în spatele masacrului civililor din oraşul ucrainean Bucea.

Iaşin, pe care Navalnîi l-a descris ca fiind "primul său prieten în politică", s-a alăturat partidului liberal Yabloko în 2000 şi este cunoscut ca fiind relativ blând şi nealterat de naţionalismul din primii ani ai lui Navalnîi.

În declaraţia sa finală în faţa instanţei, Iaşin a spus: "Trebuie să rămân în Rusia, trebuie să spun adevărul cu voce tare".

În exil: Maxim Kaţ şi Mihail Hodorkovski

Activistul opoziţiei în exil Maxim Kaţ şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski se numără printre cei mai proeminenţi critici ai Kremlinului în exil, lucrând de la bazele lor din Israel şi respectiv Marea Britanie.

Hodorkovski - despre care se crede că era cea mai bogată persoană din Rusia atunci când a fost condamnat la închisoare pentru fraudă motivată politic în 2003 - şi-a folosit averea pentru a finanţa grupul pro-democraţie Open Russia şi mai multe publicaţii de ştiri online în ultimul deceniu.

Kaţ, al cărui canal YouTube are peste 2 milioane de abonaţi, s-a întâlnit cu Hodorkovski anul trecut, ca parte a eforturilor sale de a unifica opoziţia. Ambiţiile sale de a construi o coaliţie a opoziţiei au fost împiedicate până acum de tensiunile cu Navalnîi şi echipa sa, precum şi de reputaţia sa de a fi dificil de lucrat cu el.

"Întotdeauna am cerut o coaliţie pentru că, printre alte motive, ştiam cât de vulnerabili sunt liderii individuali ai opoziţiei. O coaliţie este mult mai stabilă ca sistem, pentru că dacă o persoană dispare, rămân alţii", a declarat Hodorkovski pentru The New York Times.

Viitori candidaţi la preşedinţie: Boris Nadejdin şi Ekaterina Dunţova

Boris Nadejdin, din partea partidului de centru-dreapta Iniţiativa Civică, şi Ekaterina Dunţova, o jurnalistă din regiunea Tver fără afiliere la vreun partid, au atras atenţia cu platformele lor de campanie "pro-pace" - dar autorităţile electorale i-au blocat pe amândoi de pe buletinul de vot.

Dunţova, o mamă singură cu trei copii, fără experienţă politică naţională şi cu un program "pro-pace" redactat cu grijă, a fost exclusă din cursă din cauza unor presupuse erori în documente. Ea a fost reţinută şi supusă unui test antidrog în ianuarie, după ce a plecat de la o întâlnire pentru a înfiinţa un comitet de organizare a unui nou partid politic. Ea a declarat că partidul, numit Rassvet (Zori), va fi "un partid al tuturor celor care susţin pacea, libertatea şi democraţia".

Nadejdin a atras sprijinul a zeci de mii de persoane în Rusia şi în străinătate, iar imaginile cu cozile lungi de oameni care aşteptau să îi susţină candidatura au inundat reţelele de socializare luna trecută. În timp ce unii au văzut în susţinerea lui singura modalitate de a-şi exprima opoziţia faţă de război, alţii l-au văzut ca pe o alternativă reală la Putin.

Deşi Nadejdin a strâns 150.000 de semnături, precum şi aprobări din partea Ekaterinei Dunţova, Kaţ, Hodorkovski şi a unor aliaţi ai lui Navalnîi, a fost împiedicat să candideze din cauza unor presupuse erori în semnăturile sale. În prezent, el contestă descalificarea sa în instanţă.

În Rusia, sub presiune: Iulia Galiamina şi Evgheni Roizman

Câţiva politicieni care îl critică deschis pe Putin rămân liberi în Rusia, printre care fostul primar din Ekaterinburg Evgheni Roizman şi lingvistul şi fostul deputat al Dumei municipale din Moscova Iulia Galiamina.

Galiamina a avut maxilarul rupt de poliţie în timp ce protesta în 2017 şi a făcut campanie împotriva modificărilor constituţionale din 2020 care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036. Ea a fost concediată recent din postul de profesor din cauza statutului său de "agent străin".

Proiectul ei actual, "Soft Power", pregăteşte femei pentru roluri de conducere şi organizează greve şi petiţii. Campania anti-mobilizare din 2022 a grupului a strâns 500.000 de semnături.

Roizman, cândva cel mai important primar de opoziţie din Rusia şi prieten al lui Navalnîi, a fost amendat în mai 2023 pentru că a criticat războiul din Ucraina într-un videoclip pe YouTube. El rămâne popular în oraşul său natal, Ekaterinburg, dar a păstrat o vizibilitate scăzută de la condamnarea sa relativ blândă.

Atunci când a demisionat din funcţia de primar în 2018 pentru a protesta împotriva creşterii controlului Kremlinului asupra posturilor de primar, el a declarat: "Este mai uşor să controlezi oamenii care sunt săraci şi bătuţi decât pe cei care sunt prosperi şi liberi".

Echipa lui Navalnîi: Leonid Volkov, Liubov Sobol, Kira Iarmiş

Unii dintre asociaţii lui Navalnîi au devenit ei înşişi persoane cunoscute, inclusiv purtătoarea sa de cuvânt de lungă durată Kira Iarmiş, asistenta Liubov Sobol şi fostul preşedinte al consiliului de administraţie al Fundaţiei Anticorupţie Leonid Volkov.

Volkov a petrecut aproximativ un deceniu în politica de opoziţie, inclusiv ca şef al campaniei lui Navalnîi pentru primăria Moscovei din 2013 şi al campaniei prezidenţiale din 2018, înainte de a pleca din Rusia în Lituania în 2020. În pofida perspicacităţii sale politice, Volkov a demisionat din funcţia de preşedinte al ACF anul trecut, după ce s-a aflat că a cerut UE să renunţe la sancţiunile impuse oligarhului Mihail Fridman.

Iarmiş, care este de asemenea scriitor, este mai tânără şi nu a fost implicată în nicio controversă. Ea a fugit din Rusia în Europa în 2021, după mai multe perioade de închisoare pentru postări pe Twitter şi organizarea de proteste. În calitate de purtător de cuvânt al lui Navalnîi, declaraţiile ei s-au concentrat pe moartea lui Navalnîi şi pe planurile de înmormântare; ea nu a indicat ce va face în continuare.

"Justiţia istorică este de partea noastră. Putin este bătrân. Regimul său este învechit. Va dispărea cu siguranţă. În schimb, va veni ceva nou şi strălucitor", a declarat Iarmiş pentru The Guardian, anul trecut.

Sobol, o politiciană şi avocată cu o emisiune populară pe YouTube, a devenit cunoscută în 2019, când a intrat în greva foamei după ce i s-a interzis să candideze la alegerile locale din Moscova. Ea a fost descrisă ca având "o carismă anti-carismatică".

"Nu am avut niciodată ochelari roz în legătură cu nimic din toate acestea. Am înţeles în 2011 care erau pericolele, iar acum sunt clară în legătură cu ele. Bineînţeles că mi-e teamă pentru fiica mea, dar de aceea lucrez aici: pentru a-i lăsa o ţară mai bună în care să crească", a declarat Sobol pentru The Moscow Times, în 2018.

Iulia Navalnaia

Văduva lui Navalnîi a declarat la un moment dat că nu era interesată să devină o altă Svetlana Tihanovskaia, care a devenit lidera opoziţiei bieloruse după ce soţul ei a fost încarcerat, preferând să se concentreze pe a fi mamă şi soţie.

Cu toate acestea, acţiunile sale după otrăvirea lui Navalnîi în 2020, când a luptat pentru evacuarea acestuia la un spital din Germania, şi discursul său cu ochii în lacrimi, dar încrezător, la Conferinţa de Securitate de la München, după ce a fost anunţată moartea lui Navalnîi, i-au determinat pe mulţi să speculeze cu privire la viitorul său politic.

Şi, deşi a preferat să rămână în afara politicii, ea a jucat un rol important, oferindu-i lui Navalnîi sfaturi şi îndrumări în spatele scenei.

Într-o declaraţie video publicată la 19 februarie, ea a confirmat că va continua munca regretatului ei soţ.

"Nu am dreptul să renunţ. Voi continua munca lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru ţara noastră şi vă îndemn să fiţi alături de mine", a spus văduva lui Navalnîi.

De atunci, ea s-a întâlnit cu liderii Uniunii Europene la Bruxelles şi s-a adresat Parlamentului European la Strasbourg, unde i-a îndemnat pe politicienii europeni să "investigheze" bunurile occidentale ale lui Putin şi ale cercului său apropiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor