Ciocniri între israelieni şi palestinieni în timpul vizitei preşedintelui israelian în al-Khalil


Un soldat israelian confruntă un manifestant palestinian in Cisiordania, 2 februarie 2015.
Un soldat israelian confruntă un manifestant palestinian in Cisiordania, 2 februarie 2015. (Captură Foto)

Luni, au izbucnit ciocniri între forţele israeliene şi palestinienii care au protestat împotriva vizitei preşedintelui israelian Reuven Rivlin în oraşul sudic al-Khalil (Hebron) din Cisiordania.

Palestinienii şi activiştii străini au organizat un miting în cursul zilei de luni la un punct de control care divide oraşul al-Khalil în sectoare, conform Press TV.

Preşedintele israelian s-a aflat în al-Khalil pentru a inaugura un muzeu construit pe o aşezare israeliană ilegală.

“Rivlin nu este bine primit în Hebron”, scria pe o pancartă a manifestanţilor.

Soldaţii israelieni au rănit un manifestant în timp ce au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea.

Preşedintele israelian a vizitat, de asemenea, aşezarea Kiryat Arba, învecinată cu al-Khalil, şi Moscheea sfântă Ibrahimi (Peştera Patriarhilor), lucru care i-a înfuriat pe palestinieni.

Vizita lui Rivlin, care a avut loc în condiţii de extremă securitate, este considerată ca făcând parte dintr-o campanie publicitară pentru Partidul Likud de extremă dreapta, din care face parte şeful statului.

ONU şi majoritatea ţărilor privesc aşezările israeliene ca fiind ilegale deoarece teritoriile pe care sunt acestea construite au fost capturate de Israel în războiul din 1967 şi prin urmare sunt supuse Convenţiilor de la Geneva, care interzic construirea de aşezări pe teritoriile ocupate.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA), autorităţile israeliene au ras complet cel puţin 42 de structuri deţinute de palestinieni în Ramallah, al-Quds (Ierusalim), Jericho şi al-Khalil începând cu 20 ianuarie 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe