Ciocniri între palestinieni şi forţele israeliene în Cisiordania

Forţele israeliene arestează un manifestant palestintian care a încercat să ajungă la utilajele folosite pentru construirea unui controversat zid de separare in Valea Cremisan, situată între Cisiordania şi Ierusalim, 19 august 2015.
Forţele israeliene arestează un manifestant palestintian care a încercat să ajungă la utilajele folosite pentru construirea unui controversat zid de separare in Valea Cremisan, situată între Cisiordania şi Ierusalim, 19 august 2015. (Captură Foto)

Zeci de palestinieni creştini s-au încăierat miercuri cu forţele israeliene în Cisiordania datorită reluării activităţii de construire a unui zid de separare care străbate teritoriile palestiniene şi izolează mari porţiuni ale acestora de zonele în care sunt concentraţi coloniştii israelieni.

Manifestanţii, cărora li s-au alăturat un număr de activişti străini, s-au întâlnit în oraşul Beit Jala, localizat la 10 km sud de Ierusalim, pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de planurile Israelului.

Forţele israeliene s-au încăierat cu manifestanţii, care au strigat slogane anti-Israel. Un manifestant a fost arestat în timp ce a încercat să planteze un puiet de măslin în faţa forţelor militare israeliene.

Trei preoţi romano-catolici au fost de asemenea opriţi când au încercat să se roage printre măslinii pe care buldozerele şi excavatoarele israeliene încercau să îi smulgă din rădăcini.

Manifestaţia de miercuri a avut loc la doar două zile după ce buldozerele israeliene au smuls din rădăcini zeci de măslini în zona Bir Onah a oraşului Beit Jala şi apoi au nivelat pământul ca parte a planului de reluare a construirii controversatului zid.

Reluarea activităţilor de construire a zidului are loc în ciuda faptului că Tribunalul Suprem al Israelului a decis în luna aprilie că această activitate trebuie să fie suspendată în oraşul Beit Jala, care este situat lângă colonia ilegală israeliană Har Gilo, şi a ordonat o reconsiderare a structurii.

Luni, buldozerele israeliene au demolat mai multe clădiri rezidenţiale într-o zonă populată de beduini palestinieni în Ierusalimul de Est.

Martorii şi localnicii palestinieni au declarat că buldozerele, care erau escortate de forţele israeliene, au demolat locuinţele a peste 20 de familii din comunitatea de beduini Jahalin din zona Khan al-Ahmar.

Peste o jumătate de milion de israelieni locuiesc în cele peste 120 de colonii ilegale construite de Israel după ce a ocupat teritoriile palestiniene în 1967.

Palestinienii doresc să creeze un stat independent în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi în Fâşia Gaza asediată şi cer ca Israelul să se retragă din teritoriile palestiniene ocupate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe