Cioloş: Să avem reguli clare, stabile şi publice privind cheltuirea banilor!

Oricât de multe resurse financiare ar fi la nivelul Guvernului, ele trebuie cheltuite în mod eficient şi în mod transparent, a declarat premierul.
Dacian Cioloş(Prim-ministru)
Dacian Cioloş(Prim-ministru) (Florin Chirilă/Epoch Times)

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că resursele financiare trebuie cheltuite în mod eficient şi în mod transparent, motiv pentru care este nevoie de mai multă claritate în modul în care resursele aflate la dispoziţia Guvernului sunt repartizate la nivelul autorităţilor locale, relatează Agerpres. De asemenea, este importantă urmărirea utilizării eficiente a resurselor alocate, a mai precizat premierul.

Cioloş a mai subliniat că în privinţa cheltuirii banilor publici trebuie avute în vedere patru principii, respectiv echitate, eficienţă, transparenţă şi responsabilitate.

"Eu vă propun să discutăm (...) asupra a patru principii, pe de-o parte echitate, să oferim resurse proporţional judeţelor şi localităţilor în funcţie şi de gradul lor de dezvoltare sau, altfel spus, acolo unde este nevoie de mai multă resursă pentru dezvoltare să putem aloca mai multă resursă. Dar să legăm alocarea acestei resurse şi de eficienţă, (...) să stimulăm nu doar cheltuirea eficientă a banilor care pleacă de la nivel central, dar să stimulăm şi o mai bună colectare la nivel local, (...) în funcţie de potenţialul pe care îl are fiecare (...) unitate administrativ-teritorială, însă să încercăm să folosim alocările bugetare de la nivel central în aşa fel încât să stimulăm şi la nivel local mai multă eficienţă atât în colectarea fondurilor, cât şi în utilizarea lor. Apoi un al treilea principiu pe care îl propun este cel al transparenţei — să avem reguli clare, stabile şi publice legat de cheltuirea banilor şi din acest punct de vedere noi v-am propus deja anumite instrumente, dar şi un al patrulea principiu — cel al responsabilităţii în cheltuirea acestor fonduri", le-a mai spus premierul Cioloş participanţilor la Forumul Administraţiei Publice Locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne