Comisia parlamentară de anchetă salută decizia Guvernului de a abroga hotărârile adoptate anterior privind concesionarea Aeroportului Chişinău

Igor Munteanu la tribuna Parlamentului
Igor Munteanu la tribuna Parlamentului (parlament.md)
Maria Maevschi
05.09.2019

Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza privatizărilor şi concesionărilor din perioada 2013-2019 salută decizia de miercuri, 4 septembrie, a Guvernului Republicii Moldova de a abroga cele 4 hotărâri de Guvern, adoptate pe marginea concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău (AIC). Decizia este una corectă şi legală a statului, care va permite în continuare instanţei de judecată să decidă asupra anulării Contractului de concesiune, informează preşedintele Comisiei, Igor Munteanu.

„Competenţa de a judeca orice fel de litigii aparţine exclusiv instanţelor de drept ale Republicii Moldova. Sperăm că Guvernul Republicii Moldova va acţiona, în consecinţă, prin depunerea unei acţiuni civile privind anularea Contractului de concesiune, instituind ulterior un control responsabil asupra gestiunii activelor statului, sub controlul direct al instanţei de judecată şi al Guvernului Republicii Moldova”, a precizat Munteanu.

Comisia de anchetă este mulţumită de faptul că demersurile sale au fost luate în considerare, materializându-se în acţiuni concrete, printr-o bună coordonare între acţiunile Guvernului şi a Procuraturii, prin aplicarea sechestrului asupra cotelor părţi deţinute în capitalul social al companiei AVIA-INVEST SRL, blocând astfel vânzarea acestora în anumite jurisdicţii off-shore.

Preşedintele Igor Munteanu s-a arătat convins că autorităţile Republicii Moldova vor bloca şi eradica interesele infracţionale ale grupurilor de plutocraţi, care au sifonat proprietăţile statului.

„Ne vom lupta şi mai departe pentru ca proprietăţile statului să fie protejate şi administrate în folosul cetăţenilor, în mod transparent şi legal. Iar orice abuz - să fie imediat sancţionat potrivit legii, atât sub aspect civil, cât şi prin tragere la răspundere penală a celor responsabili”, a punctat Munteanu.

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia parlamentară de anchetă îşi continuă activitatea cu audierile planificate în Agenda sa de activităţi, dar şi cu pregătirea corespunzătoare a Rapoartelor de care este responsabilă în faţa legislativului de la Chişinău.

Mai mult decât atât, Comisia aşteaptă acţiuni responsabile şi la timp din partea organelor de anchetă şi în alte dosare de rezonanţă, asupra cărora Comisia lucrează în acest moment, solicitând deplina cooperare a Procuraturii Generale, a conchis Igor Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor