Conflictele de la TAROM: Ministrul Transporturilor trimite Corpul de Control

Aeronavă TAROM
Aeronavă TAROM (Epoch Times România)

Ca urmare a întâlnirii de marţi cu reprezentanţii sindicatelor TAROM, ministrul Transporturilor Ioan Rus a anunţat că va trimite corpul de control pentru a analiza sesizarea acestora în legătură cu managementul defectuos de la TAROM, scrie Agerpres.ro.

Totodată, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Transporturilor, reprezentanţii sindicatelor s-au angajat marţi să respecte orarul de zbor până luni, când va avea loc o nouă întâlnire cu conducerea ministerului.

'Ministrul Transporturilor a spus că va trimite Corpul de Control la TAROM pentru că sindicatele au sesizat un management defectuos. Până luni se mai poartă discuţii. S-a format o comisie cu reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor, de la sindicate şi din companie, care să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei de la TAROM urmând ca luni aceste soluţii să fie prezentate ministrului Transporturilor. Reprezentanţii sindicatului s-au angajat să asigure cursele până luni când va fi o nouă întâlnire (cu ministrul — n.r.)', au precizat sursele citate.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a convocat, marţi, la sediul instituţiei, atât conducerea TAROM, cât şi reprezentanţii sindicatelor din compania aviatică pentru a discuta în legătură cu deblocarea situaţiei apărute la nivelul operatorului aerian, care se confruntă cu o lipsă de personal navigant apt de zbor.

Luni, Ioan Rus a solicitat celor două părţi implicate să urgenteze negocierile pentru a nu avea urmări neplăcute asupra pasagerilor şi atenţionează că soluţiile se pot găsi doar într-un cadru instituţional adecvat, nu de pe poziţii de forţă.

Piloţii de la TAROM au declanşat o grevă spontană duminică, când s-au înregistrat 12 curse întârziate şi două zboruri anulate. Luni, aceştia au continuat protestul înregistrându-se încă şapte zboruri anulate.

În context, Octavian Iosif, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Aeroporturi (FNSA), a declarat luni, pentru Agerpres, că situaţia creată la TAROM, prin anularea mai multor zboruri ale companiei, nu reprezintă consecinţa unor acţiuni sindicale, fiind vorba doar despre 'o stare de inaptitudine a unor colegi piloţi'.

'În cazul curselor anulate astăzi (luni - n. r.), vorbim despre o stare de inaptitudine a unor colegi piloţi, determinată de afectarea stării de sănătate a acestora. Aşadar, nu este vorba de acţiuni sindicale', a afirmat Octavian Iosif.

Pe de altă parte, Iosif a menţionat că federaţia pe care o reprezintă a contestat înregistrarea Contractului Colectiv de Muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

'În cazul în care Contractul Colectiv de Muncă va fi înregistrat la ITM fără să fi fost semnat în prealabil de personalul navigant, atunci vom vedea ce facem mai departe. Este posibil să se ajungă şi la declanşarea unui conflict de muncă', a precizat prim-vicepreşedintele FNSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne