Cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung: Iohannis nu are nicio şansă să preia şefia NATO

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Popescu
14.03.2024

Preşedintele Klaus Iohannis nu ar avea nicio şansă să ocupe funcţia de Secretar General al NATO, iar candidatura lui amână o decizie pe care statele membre trebuie să o ia, relatează News.ro, citând un raport al cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Iohannis a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că va candida pentru funcţia de secretar general al NATO.

“Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de Preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa şi, în special, regiunea noastră, şi angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO”, a transmis Iohannis.

Până acum, premierul demisionar olandez Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO şi, potrivit FAZ, anunţul lui Iohannis a fost întâmpinat cu neîncredere în cercurile largi ale Alianţei.

Un diplomat UE a declarat pentru FAZ că decizia lui Iohannis de a vâna şefia NATO "divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru".

Cotidianul german susţine, pe de altă parte, că la Bucureşti se ştie de cel puţin doi ani că Iohannis aspiră la o funcţie internaţională înaltă. Cel de-al doilea mandat de şef de stat al său expiră peste câteva luni şi, potrivit Constituţiei României, nu are voie să candideze pentru un al treilea.

Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, când contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia, după zece ani de mandat, iar succesorul nu poate fi decis decât prin consens.

Washingtonul face presiuni pentru o decizie înainte de alegerile europene din iunie şi înainte de reuniunea aniversară a alianţei, care va avea loc la Washington în iulie.

La Bruxelles se consideră că, după ce Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie l-au susţinut deja, în urmă cu trei săptămâni, pe actualul premier olandez Mark Rutte, Iohannis nu are "nicio şansă". Două treimi din cele 32 de state membre şi-au semnalat sprijinul pentru Rutte. Iohannis, în schimb, poate face curte ţărilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat încă şi care doresc un candidat din rândurile lor, scrie FAZ.

De asemenea, continuă FAZ, Rutte nu este nepopular doar în Bulgaria şi România, ci şi în Ungaria şi Turcia. De altfel, săptămâna trecută, guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban şi-a făcut publică opoziţia faţă de politicianul liberal olandez, care este cunoscută de ceva timp pe plan intern.

Eurodeputatul Traian Băsescu a declarat, la Digi 24, că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi anunţa candidatura pentru funcţia de şef al NATO este un lucru bun dacă pune sub semnul întrebării prezenţa lui Mark Rutte în fruntea alianţei, despre care fostul şef de stat spune că “dispreţuieşte România”.

“Mark Rutte este un om care dispreţuieşte România şi n-ar trebui să acceptăm prezenţa lui în nicio funcţie la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. A făcut destul rău României”, a precizat Băsescu, citat de Ziare.com, adăugând că nu poate evalua şansele lui Iohannis în această bătălie.

Potrivit lui Băsescu, alegerea viitorului secretar general al NATO este o chestiune foarte complicată, un act politic pe care “şi-l arogă în primul rând SUA, dar şi celelalte două puteri nucleare” ale alianţei:

“În primul rând, dacă ar fi fost un aranjament deja făcut să se renunţe la Rutte, cei care ar fi trebuit să anunţe ar fi fost americanii. Trebuie să ştiţi că, în interiorul NATO, desemnarea secretarului general al Alianţei este un act politic pe care şi-l arogă în primul rând SUA, dar şi celelalte două puteri nucleare din NATO – Marea Britanie şi Franţa. De asemenea, în desemnarea secretarului general se are în vedere şi rotaţia prezenţei în Consiliul de Securitate al membrilor nepermanenţi, în aşa fel încât cele 3 puteri nucleare să nu aibă surprize la vot. Deci, lucrurile sunt foarte complicate. Personal, aş spune, poate puţin ironic, că n-am crezut niciodată că se scoate la concurs postul de secretar general al NATO, dar se pare că s-a scos, şi domnul Iohannis s-a înscris la acest concurs. Rămâne de văzut care va fi finalul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor