CPR Moldova a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne şi Poliţia de Frontieră

După ce nu au primit niciun răspuns util privind modul în care şapte profesori de origine turcă de la liceul „Orizont” din Chişinău au fost deportaţi din Moldova, experţii CPR cheamă instituţiile responsabile în judecată.
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova (Epoch Times)

În contextul îndepărtării, la 6 septembrie, de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni de origine turcă, profesori la Liceul Teoretic „Orizont” din municipiul Chişinău, Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova a depus o cerere de chemare în judecată a Ministerului Afacerilor Interne şi a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova.

„Anterior, am condamnat situaţia celor şapte angajaţi ai liceului „Orizont” şi modul în care aceştia au fost capturaţi şi transportaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, abuzurile din procesul de luare a acestei decizii şi comunicarea neprofesionistă a autorităţilor la acest subiect. Instituţiile Republicii Moldova au comis un abuz clar al procedurilor legale şi au facilitat o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, se arată într-o analiză CPR Moldova

În încercarea de a clarifica cât mai multe aspecte ale acestui caz, experţii CPR au solicitat în data de 17 septembrie, de la Poliţia de Frontieră, informaţii privind modul în care cei şapte profesori din liceul ”Orizont” au părăsit teritoriul naţional al Republicii Moldova, în contextul în care familiile profesorilor au declarat organizaţiilor de presă că aceştia nu aveau la ei nici măcar actele de identitate care să le permită să treacă frontiera, întrucât paşapoartele lor erau acasă.

Astfel, CPR Moldova a solicitat Poliţiei de Frontieră să comunice în baza căror acte de identitate cei şapte profesori turci au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, experţii au cerut să li se confirme identitatea instituţiei care i-a însoţit la frontieră: structuri ale Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS) sau ale Biroului Migraţie şi Azil (BMA).

În plus, aceştia au încercat să afle dacă profesorii turci au fost escortaţi doar până la frontieră sau până în ţara de origine, dacă au fost îmbarcaţi într-un avion de linie sau dacă a existat un zbor charter exclusiv pentru finalizarea acestei operaţiuni şi “livrarea” acestui grup de cetăţeni direct instituţiilor turce.

Invocând protecţia datelor cu caracter personal, la 4 octombrie, Poliţia de Frontieră a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare.

„Deşi este adevărat că unele informaţii solicitate cad sub incidenţa protecţiei datelor cu caracter personal, reiterăm totuşi că numele persoanelor au ajuns să fie cunoscute de presă, de publicul larg, iar profesorii liceului „Orizont” au devenit persoane publice într-un caz de mare impact şi îngrijorare în societate. Deşi informaţiile cerute de noi se refereau la persoane identificate deja, solicitarea noastră a avut intenţia de a clarifica, din punct de vedere tehnic, modul în care şapte oameni au traversat frontiera de stat a Republicii Moldova, fără a avea acte de călătorie, din spusele familiilor lor”, au subliniat experţii CPR.

Nefiind de acord cu răspunsul primit, CPR Moldova a făcut aceeaşi solicitare instituţiei ierarhic superioare – Ministerul Afacerilor Interne. Regretabil, au punctat experţii, însă Ministerul Afacerilor Interne a susţinut poziţia Poliţiei de Frontieră şi a refuzat să ofere un răspuns util la această solicitare. Mai mult decât atât, aceştia consideră că autorităţile trebuie să aibă o comunicare sinceră şi responsabilă la acest subiect ce a compromis imaginea statului R. Moldova pe plan extern.

„Convinşi de faptul că se comite un abuz, ne-am adresat instanţei judecătoreşti. Joi, 22 noiembrie, am depus cerere de chemare în judecată, întrucât suntem determinaţi să obţinem pe cale judiciară ceea ce ar fi trebuit să fie comunicat în urma solicitărilor de informaţii expediate. Am dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, instituţie subordonată acestuia şi vrem să obţinem răspunsuri exacte la informaţia pe care am solicitat-o. În acest caz trebuie să prevaleze dreptul cetăţenilor de a obţine informaţii oficiale, de interes public şi dreptul acestora de a controla, în mod democratic, activitatea şi acţiunile instituţiilor statului”, au conchis membrii CPR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe