Criza refugiaţilor. Tensiunea dintre Ungaria şi Austria escaladează

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Declaraţiile cancelarului austriac Werner Faymann referitoare la modul în care Ungaria înţelege să gestioneze criza refugiaţilor au produs un cutremur diplomatic. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, l-a convocat pe ambasadorul austriac la Budapesta, iar mesajul transmis a fost unul extrem de dur.

"Austria poartă de câteva săptămâni o campanie de minciuni la adresa Ungariei. Declaraţiile domnului Faymann sunt iresponsabile, nedemne de un lider politic din secolul XXI şi îngreunează găsirea unei soluţii la criza refugiaţilor", a fost reacţia ministrului ungar de Externe, citat de Mediafax.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a lansat o serie de atacuri dure la adresa Guvernului Viktor Orban în cadrul unui interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel.

"Înghesuirea imigranţilor în trenuri, în speranţa că vor fi duşi în altă parte, aminteşte de perioada cea mai sumbră a continentului nostru", a declarat Werner Faymann, făcând referire la nazism.

"Respectarea drepturilor omului în funcţie de religie este un lucru inacceptabil. Premierul Viktor Orban acţionează iresponsabil catalogând aceşti refugiaţi drept imigranţi cu motivaţie economică. Orban practică o politică vizând descurajarea imigranţilor", a subliniat cancelarul Austriei.

Premierul ungar Viktor Orban a criticat comportamentul migranţilor musulmani pe care îi acuză de "rebeliune împotriva ordinii de drept din Ungaria."

"Ei au blocat gări, au refuzat să se lase amprentaţi, au eşuat să coopereze şi nu doresc să meargă în locurile în care vor primi mâncare, apă, cazare şi îngrijire medicală. (...) Practic, se revoltă împotriva ordinii legale din Ungaria. Începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai tolera trecerile ilegale ale frontierelor. Persoanele care trec ilegal frontiera vor fi arestate", a declarat Orban.

Peste 170.000 de oameni au pătruns în Ungaria în acest an, iar ONU se aşteaptă ca alţi 42.000 să sosească săptămâna viitoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe