Cu ce se mai ocupă spionii chinezi. Pilot taiwanez, momit de comunişti cu milioane de USD pentru a fura un elicopter american

Elicopter CH-47 Chinook, fabricat de SUA
Elicopter CH-47 Chinook, fabricat de SUA (Youtube - screenshot)
D.B.
13.12.2023

Un pilot al armatei taiwaneze a primit o ofertă de 15 milioane de dolari pentru a dezerta şi a aduce elicopterul de transport fabricat în SUA pe care îl pilota pe un portavion al Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei comuniste, în timpul unui exerciţiu militar în apropiere de insulă, potrivit procurorilor, citaţi de South China Morning Post.

Planul a eşuat, însă, după ce ofiţerul a fost arestat în august pentru presupus spionaj în favoarea Beijingului, a declarat un tribunal din Taiwan.

Identificat după numele de familie Hsieh, pilotul a fost abordat în iunie de către oficialii serviciilor de informaţii din China continentală prin intermediul unui ofiţer pensionat al armatei taiwaneze pentru a pilota elicopterul CH-47 Chinook pe portavion, a declarat Parchetul Înaltei Curţi din Taiwan într-un rechizitoriu dezvăluit luni de către legislatori.

"Conform instrucţiunilor primite de la agenţii [continentali], locotenent-colonelul Hsieh a fost rugat să piloteze elicopterul la joasă altitudine de-a lungul coastei până la portavionul comunist chinez care urma să organizeze exerciţii în apropierea apelor aflate la 44 km de [Taiwan]", se arată în rechizitoriu.

În schimb, procurorii au declarat că Hsieh ar fi primit 200.000 de dolari NT (6.355 de dolari SUA) pe lună, iar partea continentală ar fi ajutat la evacuarea familiei sale în Tailanda în cazul unui conflict între cele două maluri ale strâmtorii.

Hsieh a refuzat iniţial oferta, deoarece era prea riscantă, dar, ulterior, a acceptat propunerea când agenţii chinezi au ridicat oferta la 15 milioane de dolari americani, cu un "depozit" de 1 milion de dolari americani, în cazul în care acceptă, mai precizează rechizitoriul.

Pilotul taiwanez a propus, de asemenea, ca APL să organizeze exerciţiul în apele din apropierea oraşului Kaohsiung din sudul Taiwanului, astfel încât să nu fie nevoie să traverseze linia mediană care separă insula de continent în strâmtoarea Taiwan, reducând astfel la minimum şansele ca elicopterul să fie interceptat de forţele aeriene ale Taiwanului, afirmă procurorii.

În rechizitoriu se precizează că Hsieh a ţinut o teleconferinţă cu agenţi de pe continent în luna iulie pentru a discuta detaliile presupusei dezertări, inclusiv pentru a-şi ajuta familia să emigreze în Tailanda.

Ulterior, în urma unui pont, procurorii i-au arestat pe Hsieh şi pe ofiţerul pensionat, ceea ce "a împiedicat ca avionul fabricat în SUA să ajungă în mâinile forţelor comuniste", se arată în rechizitoriu.

Posibila dezertare a ieşit la iveală luni, după ce legislatorii l-au interogat pe ministrul taiwanez al Apărării, Chiu Kuo-cheng, în cadrul unei şedinţe, cu privire la breşa de securitate din cadrul armatei şi la măsurile pe care ministerul urma să le adopte ca răspuns.

"Mă simt şi eu îndurerat că am descoperit un astfel de caz, iar cei presupus implicaţi trebuie să fie trataţi conform legii", a declarat Chiu în faţa legislatorilor.

Ministerul Apărării a emis, de asemenea, o declaraţie separată luni, afirmând că armata şi agenţiile de securitate din Taiwan au desfăşurat o anchetă internă şi au cooperat pe deplin cu sistemul judiciar în anchetele sale.

Cazul lui Hsieh a ieşit la iveală la o săptămână după ce procurorii taiwanezi au pus sub acuzare, la 27 noiembrie, un grup de ofiţeri activi şi pensionaţi pentru presupus spionaj în favoarea Beijingului.

Cazul a apărut, de asemenea, în timp ce ministerul a raportat că grupul de luptă Shandong al PLA a navigat luni spre sud prin strâmtoarea Taiwan, pe partea continentală a liniei mediane. Ministerul nu a furnizat alte detalii.

Cam în perioada în care Hsieh a fost abordat pentru prima dată de agenţii continentali, acelaşi grup de luptă a trecut prin aceeaşi zonă pe 21 iunie.

Beijingul, care consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său şi despre care crede că trebuie luat sub control chiar prin forţă dacă este necesar, şi-a intensificat operaţiunile militare în jurul insulei autoguvernate începând cu luna august a anului trecut, după ce preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei.

Beijingul a declarat că această vizită a fost o încălcare a suveranităţii sale şi o încălcare a politicii SUA privind o singură Chină.

La fel ca majoritatea ţărilor, Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat independent, dar se opun oricărei schimbări unilaterale prin forţă a status quo-ului din strâmtoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor