Cumpărătorii din Coreea de Sud îşi fac provizii serioase de sare înainte de deversarea apei de la Fukushima în Japonia

Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia. (Captură Foto)
D.B.
30.06.2023

În contextul în care Japonia urmează să arunce în mare peste 1 milion de tone de apă radioactivă tratată de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima, sud-coreenii ingrijoraţi cu privire la siguranţa lor, au inceput să cumpere sare de mare şi alte articole, transmite Reuters.

Apa a fost folosită în principal pentru răcirea reactoarelor avariate de la centrala Fukushima de la nord de Tokyo, după ce aceasta a fost lovită de un cutremur şi un tsunami în 2011.

Eliberarea apei din rezervoarele uriaşe de stocare în Pacific urmează să se întâmple cât de curând, cu toate că nu a fost anunţată o dată exactă.

Japonia a dat asigurări repetate că apa este sigură, afirmând că a fost filtrată pentru a elimina majoritatea izotopilor, deşi conţine urme de tritiu, un izotop al hidrogenului greu de separat din apă.

Cu toate acestea, pescarii şi cumpărătorii din Japonia şi din întreaga regiune se tem.

"Am cumpărat recent 5 kilograme de sare", a declarat Lee Young-min, în vârstă de 38 de ani, mamă a doi copii, în timp ce făcea supă de alge în bucătăria sa din Seongnam, la sud de capitala sud-coreeană Seul.

Ea a spus că nu a mai cumpărat niciodată atât de multă sare, dar a simţit că trebuie să facă tot ce poate pentru a-şi proteja familia.

"În calitate de mamă care creşte doi copii, nu pot să stau şi să nu fac nimic. Vreau să îi hrănesc în siguranţă".

Graba de a-şi face provizii a contribuit la o creştere de aproape 27% a preţului sării în Coreea de Sud în luna iunie faţă de acum două luni, însă oficialii spun că vremea şi producţia mai mică au contribuit, de asemenea, la acest lucru.

Ca răspuns, guvernul scoate din stocuri aproximativ 50 de tone de sare pe zi, cu o reducere de 20% faţă de preţurile pieţei, până la 11 iulie, a declarat miercuri ministrul adjunct al Pescuitului Song Sang-keun.

Autorităţile sud-coreene din domeniul pescuitului afirmă că vor supraveghea îndeaproape fermele de sare pentru a detecta orice creştere a radioactivităţii. Coreea de Sud a interzis fructele de mare din apele din apropierea Fukushima, pe coasta de est a Japoniei.

China a criticat, de asemenea, planul Japoniei de a elibera apa, acuzând-o de lipsă de transparenţă şi spunând că reprezintă o ameninţare pentru mediul marin şi pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume.

Japonia spune că a oferit vecinilor explicaţii detaliate şi susţinute ştiinţific cu privire la planul său.

Secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat săptămâna trecută că Japonia a observat că oamenii au înţeles mai bine această problemă, însă acest lucru nu a fost atât de evident în magazinele din Seul în această săptămână.

"Am venit să cumpăr sare, dar nu mai există. Nu mai era nici ultima dată când am venit. Deversarea apei este îngrijorătoare. Suntem bătrâni şi am trăit destul, dar îmi fac griji pentru copii", a declarat Kim Myung-ok, în vârstă de 73 de ani, aflându-se lângă rafturile goale ale unui supermarket.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor